Til hovedinnhold

Komplett tilbyr ferdigpakker for deg som vil begynne med krypto-«graving»

Grafikkortsalget eksploderte med 921 prosent på ett år.

Shutterstock, skjermdump Komplett.no
Anders Brattensborg Smedsrud

I januar økte Komplett Bedrift salget av grafikkort med 921 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Nå omfavner selskapet «mining»-bølgen som rir landet og introduserer «Basic Miner», en PC-konfigurator som lar bedriftskunder sette sammen ferdigbygde maskiner som ifølge dem selv passer perfekt for utvinning av kryptovaluta.

Per nå er imidlertid tilbudet kun for bedriftskunder, og ifølge kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes finnes det ingen tilsvarende planer for privatkunder.

– Gir best mulig ytelse for pengene

– En ny generasjon «gullgravere» har våknet, og det blir spennende å se om vi er i starten av en ny industri, sier Stian Gabrielsen, direktør for Komplett Bedrift i en pressemelding. Han melder at selskapet har fått mange nye kunder som et resultat av mining-fenomenet, der salget av grafikkort og annet utstyr har økt i takt med verdistigningen på Bitcoin og annen kryptovaluta.

– Bedriftskunder som graver etter kryptovaluta er i stor grad unge kremmere som ser muligheter. De satser i ulike valutaer, og følger tett på utviklingen. Basic Miner er en startmodell-PC for mining. PC-en er satt sammen av fornuftige komponenter for å gi mest mulig ytelse for pengene. Den har plass til mange grafikkort, og god kjøling, avslutter Gabrielsen.

Dette er Kompletts Mining-rig

Komplett Basic Miner er en «pimpet» kontor-PC med «Gaming»-hovedkort og støtte for flere grafikkort.

Basic Miner starter på 14 000 kroner eks. mva og består av et enkelt kabinett, en superbillig prosessor, åtte gigabyte minne, en 650-watt strømforsyning og en SSD-disk som kan romme Windows 10-installasjonen og noen programmer.

Den er til forveksling lik en kjedelig kontor-PC, men det er før vi ser på hovedkortet og de to grafikkortene pakken også byr på. Som minere vet er det bare grafikkortet som spiller en rolle når man utvinner kryptovaluta, og resten av maskinen kunne gjerne stammet fra forrige tiår.

Hovedkortet, et Asus Strix B250F Gaming, leverer intet mindre enn seks PCIe-spor, selvsagt med dedikerte kanaler slik at samtlige kan utnyttes samtidig. Dette gir deg i teorien mulighet til å utstyre Basic Miner med inntil seks grafikkort.

Riser-kort følger imidlertid ikke med. Disse er nødvendige for å utnytte alle de seks PCIe-sporene hovedkortet byr på da det ikke er fysisk plass til seks grafikkort på hovedkortet eller i kabinettet og det selv med halvparten så mange kort vil bli både svært varmt og støyende.

I standardkonfigurasjonen byr Basic Miner på to Asus Expedition RX 570 4GB-kort. Disse gir bedre inntjening i forhold til investeringskostnaden enn både GTX 1060 og RX 580, men ikke forvent deg å bli rik over natten av den grunn.

Les testene våre av grafikkortene:

Gir 28 kroner dagen

Ifølge WhatToMine.com sikrer de to RX 570-kortene deg en inntjening på 4,20 dollar per dag ved dagens kurs, og det er dersom du setter dem til å mine Etherum – som er mest lønnsomt for tiden. Etter at kostnader for strømforbruk trekkes fra sitter du dessuten bare igjen med en fortjeneste på omtrent 3,50 dollar, eller 28 kroner dagen.

Når komplett skal ha 14 000 kroner eks. mva for sin Basic Miner betyr dette at du må grave dag og natt i 500 døgn, eller halvannet år, før du kan ta ut din første krone i overskudd. Og det er før vi begynner å snakke om transaksjonsavgifter, uttaksavgifter, skatt på fortjeneste og det faktum at du neppe vil klare å holde riggen din i drift 24/7.

Du kan spare noen tusenlapper på å bygge graveriggen din selv. Dette er identiske deler som Komplett tilbyr.

Grafikkortene henter strøm fra en 650 watt strømforsyning med inntil 90 prosent effektivitet, og med tanke på at kortene under graving vil trekke 120 til 150 watt hver seg har du rom for å legge til et kort eller to til før du må jakte på en kraftigere en. Et ekstra RX 570 øker i så fall fortjenesten med 14 kroner dagen og bruker 223 dager på å tjene seg selv inn ved dagens kurs.

Spar flere tusenlapper på selvbygg

For moro skyld gjorde vi noen raske søk hos Prisjakt, hvor vi fylte en handlevogn med identiske deler som Komplett Basic Miner for 11 380 kroner ink. mva. Selv om dette betyr fraktkostnader fra litt flere butikker er dette en god del lavere enn Komplett skal ha for sin ferdigbygede maskin, så her er det penger å spare om du har kapasitet til å bygge miner-riggen din selv.

Og det kan du jo like gjerne gjøre, for som Komplett skriver: «Maskinen er satt opp som en helt vanlig PC. Alt av innstillinger og programvare for å starte med mining må man skaffe selv og ha kjennskap til hvordan man skal bruke.»

Sistnevnte er ikke til å kimse av, og ved siden av å være villig til å sette seg inn i wallets, kryptobørser, miningprogramvare og optimalt sett undervolting av grafikkort, må man ikke minst være klar over at det sannsynligvis er svært lenge til man går i overskudd med en Basic Miner i dagens marked hvor nesten samtlige PC-komponenter har økt kraftig i pris.

Vi fikk produsenter og butikker i tale om grafikkortkrisen:
– Prisene vil fortsette oppover »

annonse