Til hovedinnhold

Kan denne redde PC-spilling?

Denne spesialiserte Ethereum-mineren kan ta over for grafikkort.

Anders Brattensborg Smedsrud

Såkalte «ASIC»-minere, eller kretser utviklet for å utføre svært spesifikke oppgaver, har de siste årene stått for en stadig større del av verdens graving etter kryptovaluta. Nå har Bitmain, en av de største produsentene av ASIC-minere, annonsert at de er klare med en spesialisert miner for den svært populære kryptovalutaen Ethereum som kalles Antminer E3.

Mye billigere enn grafikkort

Antminer E3 kan grave etter kryptovalutaen med en «hashrate» på 180 MH/s mens den trekker 800 watt fra støpselet. Det som gjør nyheten ekstra interessant for minere er prisen, som er fastsatt til 800 dollar, eller omtrent 8000 kroner ferdig importert.

Slik blir den nye Ethereum-ASIC-en ikke bare en effektiv, men en svært rimelig inngang til mining i forhold til om det skulle skje med tradisjonelle grafikkort som i dag.

Antminer E3 gjør inngangen til Ethereum-mining langt rimeligere.

Et «optimalisert» AMD Radeon RX 580 kan på sin side oppnå en hashrate på omtrent 30 MH/s med et strømforbruk på noe over 100 watt. Med tanke på at et RX 580 i skrivende stund koster minst 3800 kroner og du trenger seks stykker for å oppnå samme hashrate som en Antminer E3, vil det kreve en investeringskostnad på 23 000 kroner å mine Ethereum i samme takt med grafikkort. Og det er uten å ta hensyn til alle de andre PC-komponentene du trenger for å komme i gang med mining, som prosessor, hovedkort, minne og harddisk.

Slutten for grafikkortmining?

Grafikkort er mye dyrere å anskaffe enn den dedikerte Antminer E3 og krever dessuten annen maskinvare i tillegg.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

At spesialiserte ASIC-maskiner tar over stadig mer av kryptogravingen er det liten tvil om. Men, der dette kan gi et lite håp om at færre finner det tidsmessig eller økonomisk hensiktsmessig å utvinne kryptovaluta med grafikkort skal vi være forsiktige med å håpe at eksisterende grafikkortminere vil ta riggene sine av nett og selge unna utstyret på grunn av dagens nyhet.

Ethereum er bare en av mange kryptovalutaer som lar seg utvinne med grafikkort, og mens den passet særlig godt for AMD-kort er det ikke sikkert det tar lang tid før de samme minerne finner andre kryptovalutaer som er mer profitable å grave etter.

Flere kryptovalutaer gjør også et stort poeng ut av at de er såkalt ASIC-resistante slik at de kun kan mines av grafikkort. Om en ASIC plutselig utvikles for en ASIC-resistant valuta endrer utviklerne nemlig algoritmene dens for å gjøre de spesialiserte minerne ubrukelige.

Ethereum-kursen har ikke i særlig grad latt seg påvirke av nyheten om ASIC-minerne og en kan uansett spekulere i behovet for disse nå som Ethereum mot slutten av året eller tidig neste år er planlagt å gå over fra «Proof of Work» til «Proof of Stake»-tilstand. Sistnevnte vil gjøre Ethereum helt umulig å mine – ASIC eller ikke.

Antminer E3-minerne kan forhåndskjøpes nå og leveres fra midten av juli.

Komponentene flyr ut av hyllene hos Komplett:
– Vi selger alt! »

(Kilde: Bitmain)

annonse