Sviktes av krypto-minere – prisene på vei ned

Det siste halvåret har det vært en enorm grafikkort-etterspørsel, og prisene har vært skyhøye. Nå melder imidlertid Digitimes at det kan gå mot en god sommer med langt billigere grafikkort for utsultede pc-spillere på jakt etter bedre grafikk og høyere bildeflyt.

Kryptofallet gir overskudd av grafikkort

Den Taiwan-baserte avisen siterer en kilde med kjennskap til selskaper som MSI, Powercolor og Gigabyte på at de forventer langt tynnere ordrebøker fremover.

Ifølge kilden skal ordrenedgangen være på over 40 prosent i april, sammenlignet med måneden før. Den drastiske nedgangen skal skyldes en rekke faktorer.

Snart kan Ethereum, en kryptovaluta du kan mine med grafikkort, mines langt mer effektivt med egne spesialiserte kretser, eller ASICs.

Først og fremst verdiraset for kryptovaluta, hvor prisen har gått fra nesten 20 000 dollar før jul til omtrent 9000 dollar per bitcoin. I tillegg ble det nylig annonsert at en av de mest populære kryptovalutaene som kan utvinnes med grafikkort, Ethereum, fra høsten av vil utvinnes langt mer effektivt med en nyutviklet spesialisert krets, eller ASIC.

På toppen av dette venter flere på Nvidias nye generasjon grafikkort. Disse kan ifølge de siste ryktene bli avduket i sommer og dukke opp i løpet av høsten, med langt høyere ytelse for både spillere og potensielle «minere».

Forventer lavere priser

Med dagens kurs er det ikke spesielt lønnsomt å grave etter kryptovaluta med grafikkort.

På bakgrunn av alt dette forventes det ifølge Digitimes-kilden at prisene ut til oss forbrukere senkes betraktelig fremover.

For, mens den enorme etterspørselen skal ha gitt produsenter og distributører mulighet til å ta inntil 50 prosent marginer er disse nå på vei ned mot 20-tallet meldes det. Det betyr at det er en nervøsitet for å brenne inne med kortene i et nedkjølt marked.

Så må de selvsagt også ta hensyn til skredet av kraftige grafikkort fra ulønnsomme mining-rigger som nå er på vei ut på bruktmarkedene.

Det virker dermed som produsentene forstår at de igjen må appellere til spillere når de massive ordrene fra minere fordamper, og dette er ikke noe de gjør med grafikkort som koster inntil 50 prosent mer enn veiledende utsalgspris, noe vi har sett tilfeller på den siste tiden.

Har håvet inn milliarder på mining-bølgen

Samtidig med ryktene om overproduksjon av grafikkort kommer ikke overraskende nyheter om rekordoverskudd for grafikkprodusentene på løpende bånd. Bare Gigabyte alene melder for eksempel om en fortjeneste på over 67 millioner dollar i det nylig avsluttede finansåret. Dette skal være en dobling mot året før. Også MSI har håvet inn og skal ifølge Digitimes ha satt ny inntjeningsrekort i mars før ordrenedgangen begynte.

Denne kraftkaren skal vi teste nye grafikkort på:
Se den nye testbenken og de nye testspillene våre her »

(Kilde: Digitimes)

Les også
– Neste GTX-serie er langt unna
Les også
Dette er de 5 beste grafikkortene nå
Les også
Dette grafikkortet trenger du for å spille Fortnite
Les også
Kan denne redde PC-spilling?
Les også
Komplett: – Vi selger alt!
Les også
Derfor er det «grafikkortkrise»
annonse