Til hovedinnhold

USA utvikler «usynlig» robot

Bitte liten og forsvinner som en kameleon.

STILLBILDE FRA YOUTUBE.COM ( DEFENSE ADVANCED RESEARCH PROJECTS AGENCY )

USA driver skjult dronekrig i Afrika, Sverige har hemmelige planer om pilotløse jagerfly og denne videoen er bare skremmende. Utviklingen av ny militærteknologi synes å gå akkurat i den retningen filmer som «The Terminator» muligens burde ha lært oss å holde oss unna.

RISE OF THE MACHINES: Det er ennå en stund igjen til vi har roboter av denne typen luskende rundt i krigsområder. Gjennom robotprogrammet M3 ønsker det amerikanske forsvaret å utvikle radikalt mer avanserte roboter enn vi har i dag, som kan benyttes i en lang rekke militæroperasjoner.

Siste oppfinnelse fra det amerikanske forsvarsdepartementets spesialetat for forskning og utvikling, DARPA, er ikke mindre oppsiktsvekkende. Gjennom utviklingsprogrammet M3 (Maximum Mobility and Manipulation) ønsker etaten å utvikle radikalt mer avanserte roboter enn vi har i dag, som kan benyttes i en lang rekke militæroperasjoner.

I samarbeid med universitetet Harvard har DARPA fått utviklet en ny type robot som neppe kan sies å være spesielt mobil, men som er rimelig å produsere og kan vise seg svært nyttig i spion- og overvåkingssituasjoner i tillegg til et nyttig verktøy i redningsoperasjoner.

Den er bitte liten, myk som en snegle og skifter farge etter underlaget - og kan dermed snike seg ubemerket inn i rom og områder.

Miniroboten er laget i silikon og bruker luft og væske til å kontrollere bevegelser, farge og temperatur. I videoen nedenfor kan du se hvordan «sneglen» går fra et hvitt underlag til mørke steiner, og så justerer fargen for å gå i ett med bakgrunnen.

Roboten kan være god til å skjule seg, men spesielt rask er den ikke. Ifølge DARPA tilbakelegger den 40 meter på en time, eller 67 meter om den ikke har med seg væske. Videoen over spilles av i fem ganger opptakshastigheten.

Denne prototypen har strøm, væske, pumper og gass plassert utenfor selve kroppen, men fremtidens roboter kan bli et selvgående system. Farten er heller ikke et område utviklerne har planer om å forbedre. Ifølge DARPA er det viktigere å fokusere på fleksibilitet slik at roboten kan navigeres inn i trange steder.

annonse