Til hovedinnhold

– Facebook bryter europeiske lover

EU er fremdeles ikke fornøyd med selskapets personvernpraksis.

maxpro/Shutterstock.com

Det begynner å bli gammelt nytt at amerikanske IT-selskaper havner i klinsj med europeiske myndigheter når det gjelder for eksempel personvern. Flere selskaper har måttet ta grep for å skjerpe praksisen sin, deriblant Facebook. Som avisen The Guardian nå melder har kongen innen sosial medier imidlertid ennå langt igjen.

I en fersk rapport slås det nemlig fast at Facebook, til tross for nye personverntiltak, fremdeles bryter europeisk lovgivning. Rapporten ble lagt frem av den belgiske personvernkommisjonen.

Kritiske til brukerprofilering

Som et av de problematiske elementene ved Facebooks praksis peker rapporten på tjenestens profilering av brukerne for levering av målrettet reklame fra tredjepartsaktører, og at Facebook ikke gir brukerne gode nok muligheter til å gi sitt samtykke til slik profilering.

Rapporten peker på at brukerne er nødt til å navigere gjennom svært kompliserte innstillingsmenyer for å endre standardinnstillingene som legger til rette for slik profilering, og for den saks skyld også andre typer informasjonsinnsamling, og at dette rett og slett ikke er godt nok.

I tillegg påstår forfatterne at Facebook bryter loven når de samler inn og bruker informasjon om enhetene som brukere benytter, ved at dette skjer uten at brukerne får anledning til å ta en informert beslutning om å gi Facebook tilgang til enhetene.

Mener selv de ikke bryter lovene

Som PC World rapporterte tidligere denne måneden har EU allerede signalisert at de vil gå etter Facebook for alvor etter at selskapet kom med sine seneste oppdateringer av personvernpraksisen. Organisasjonen hadde blant annet problemer med at Facebook følger brukernes aktivitet på nettsider eller applikasjoner utenfor Facebook dersom disse for eksempel har «liker»-knapper eller bruker Facebooks påloggingsinformasjon.

EU ga også uttrykk for at de ikke likte at Facebook forbeholder seg retten til å bruke informasjon og bilder fra brukerprofiler for kommersielle formål, og at selskapet deler personopplysninger med tredjeparter.

Ifølge The Guardian har Facebook hatt et møte med belgiske myndigheter i forbindelse med den nylig utarbeidede rapporten, hvor Facebook ga uttrykk for at de ikke bryter gjeldende lover og at de seneste oppdateringene av retningslinjene blant annet innebærer økt brukerkontroll over reklamen.

Den amerikanske presidenten er kritisk til hvordan EU stadig går etter de amerikanske IT-aktørene: I et intervju sa Obama at det ofte ligger kommersielle interesser bak »

(Via The Next Web)

annonse