Til hovedinnhold

Facebook tvinges til å sensurere nettsider som fornærmer profeten Mohammed

Folkerik EU-kandiat svinger sensurpisken.

Det er som kjent mange land i verden hvor Internett har dårlige kår, og blant disse er den store EU-kandidaten i øst, nemlig Tyrkia. Tidligere har landet blant annet innført autoritære lover som gir myndighetene mulighet til å blokkere tilgang til Internett-innhold på kort varsel og uten rettsordre, i tillegg til å ha blokkert Twitter.

Nå melder nyhetsbyrået Reuters at Tyrkia er på ferde igjen med sensurpisken, og denne gangen er det selveste giganten innen sosiale medier, Facebook, som har havnet i søkelyset til myndighetene i landet.

Må fjerne Mohammed-kritiske sider

Reuters viser til en rapport på den nasjonale TV-kanalen TRT, hvor det kom frem at den rett i landet har beordret Facebook til å blokkere et antall sider som angivelig skal inneholde fornærmende karakteristikker av profeten Mohammed.

Rettsordren skal ha kommet etter en forespørsel fra en aktor. Det er uvisst hvor mange Facebook-sider det er snakk om og akkurat hva de inneholder. Facebook skal allerede delvis ha etterkommet ordren og blokkert én av sidene hittil.

Det er ikke umulig at de aktuelle sidene har sammenheng med terroraksjonen mot det satiriske magasinet Charlie Hebdo i Paris nylig, hvor 12 mennesker ble skutt og drept av maskerte islamister. Massakren førte til at mange aviser trykket magasinets tegninger på forsidene, og Reuters melder at tyrkiske myndigheter startet en etterforskning av en avis som trykket deler av disse tegningene i etterkant av hendelsen.

Zuckerberg vil ikke akseptere sensur

Ifølge Reuters oppfattes den nåværende regjeringen under president Tayyip Erdogan som en regjering med islamistiske trekk, og det nye sensurtiltaket ses på som et av flere fremstøt den siste tiden for å slå ned på materiale som anses som støtende for muslimene i landet. Tyrkia er i utgangspunktet en sekulær stat, men rundt 99 prosent av befolkningen er muslimer.

Som nettstedet The Next Web meldte tidligere denne måneden har Facebook-sjefen Mark Zuckerberg gjort det ganske klart hvor han står når det gjelder sensur. I et Facebook-innlegg han skrev i etterkant av Paris-massakren sier Zuckerberg at han ikke aksepterer at én gruppe eller ett land skal diktere hva som skal deles på tjenesten, og at han vil jobbe for at tjenesten skal forbli et sted hvor man kan snakke fritt uten frykt for vold.

I mellomtiden utvikles Facebook stadig: Snart kan du bruke Facebook på jobben med god samvittighet »

Les også
WikiLeaks har lagt ut 300 000 e-poster fra Tyrkias regjeringsparti
Les også
Terror-videoer blir nå automatisk fjernet av Google og Facebook
Les også
Seinfeld: – YouTube er en diger søppelbøtte
Les også
– Facebook bryter europeiske lover
Les også
Så mye tjente Facebook på deg
Les også
Nå kommer pornoen til Facebooks Oculus Rift
Les også
Google donerer over 2 millioner kroner til terrorrammet satireavis
Les også
Hackergruppen Anonymous vil hevne terrorist-angrepet
Les også
Nå blir det greit å sitte på Facebook i arbeidstiden
annonse