Til hovedinnhold

Jakter på falske Facebook-profiler

Flere millioner Facebook-brukere logger seg på med falske profiler. Nå trapper Facebook-ledelsen opp jakten på dem.

Facebook

Selv om de som logger seg på Facebook med falsk brukerprofil utgjør mindre enn to prosent av Facebooks brukere, snakker vi likevel om flere millioner brukere verden over. Facebook har i dag over én milliard brukere.

Les også: Nå skal Facebook gjøre det lettere å skille jobb og privatliv (CW.no)

Det var på mobilmessen i Barcelona at Facebook-sjefen gikk ut og lovte større innsats i kampen mot falske Facebook-profiler.

Ett av våpnene er løsninger for bedre og raskere tilbakemeldinger fra andre brukere, sa Zuckerberg.

– Tar på alvor

– Dette er noe vi tar veldig på alvor, sa Zuckerberg da han svarte på et spørsmål om kvinner har grunn til å frykte for sin sikkerhet på Internett.

De mange falske profilene er en stor utfordring for Facebook, spesielt i fattige land.

Et eksempel er India, der det er mange flere menn enn kvinner på internett enn i mange andre land. Samtidig er det mange menn som logger seg på Facebook mens de utgir seg for å være kvinner. Mange kvinnelige internett-brukere sier de er blitt skeptiske til å opprette en profil på Facebook på grunn av dette, ifølge amerikanske PC World.

Bruksreglene for Facebook inneholder en passus om at det er forbudt å opprette en brukerkonto for andre enn seg selv, så sant man ikke har tillatelse fra en annen til å opprette en konto i vedkommendes navn.

Tillatt med bare én konto

Det er heller ikke tillatt å opprette mer enn én konto.

I dag kan brukere som tror de har oppdaget en falsk brukerprofil, fylle ut et eget skjema dersom de ikke er pålogget Facebook. Der kan man for eksempel krysse av for om noen bruker vedkommendes epostadresse på sin Facebook-brukerkonto.

Man kan også melde fra direkte via en egen Facebook-side.

På pressekonferansen i Barcelona ville ikke Facebook-sjef Zuckerberg fortelle i detalj hvordan han og hans medarbeidere vil gå frem for å trappe opp kampen mot falske profiler. Etter pressekonferansen avslo en talsperson for Facebook å komme med utfyllende opplysninger.

Facebook sladrer på deg, men det finnes råd:
Slik lurer du vennene dine på Facebook-chatten » (CW.no)

Suksess for Oslo kommune:
Facebook-deling ga skred av nye fosterhjem » (CW.no)

annonse