Tek.no

Nyhet

Slik er Intels mini-hovedkort

NUC-kortene har heftige prosessorer, men måler bare 10 x 10 centimeter.

Anandtech
Niklas Plikk
17 Sept 2012 20:30

Bittesmå datamaskiner ser ut til å være en populær trend for tiden, og maskiner som Raspberry Pi har kuppet overskrifter over hele verden. Under Intel Platinum Summit 2012 i London kunne selskapet stolt vise frem sitt egne minihovedkort, som har mye spennende å by på.

Kraftig maskin på liten plass

Det lille hovedkortet er en del av NUC-konseptet til Intel, og står for Next Unit of Computing. Intel annonserte NUC-konseptet tidligere i år, og kunne fortelle at målet var å utvikle PC-er med "full ytelse" på så liten plass som mulig. Først nå har de vist frem hvordan de første produktene vil se ut.

Hovedkortet er på omtrent 10 x 10 centimeter, og har støtte for de samme Core i3- og Core i5- Sandy Bridge-prosessorene du finner i vanlige bærbare datamaskiner. Den nye serien har integrert grafikkprosessor i form av HD Graphics 4000, slik at du ikke skal trenge å stappe inn et gigantisk skjermkort på det lille hovedkortet.

Ved siden av den kraftige prosessoren har du to SO-DIMM-minnesokler, to mini PCIe-plasser, én mSATA-kontakt for SSD og utganger for Thunderbolt, HDMI, WiFi, Bluetooth og USB 3.0.

Ikke minst

Dette er ikke akkurat det første minihovedkortet på markedet, og formater som Nano-ITX, Pico-ITX og Mobile-ITX er alle mindre enn Intels NUC-hovedkort. Forskjellen er imidlertid at disse ikke er tilpasset moderne prosessorer som Intels Sandy Bridge-serie. Hovedmålgruppen skal visst være avanserte reklameskjermer eller smart-TV-er, som enkelt kan kobles opp til den lille boksen Intel selger ved siden av.

Hovedkortet kan imidlertid brukes til langt mer enn det, og vil kunne kjøpes av privatpersoner i tillegg. Vi vet ikke om noen spesifikk dato ennå, men Intel sikter på en lansering allerede i løpet av neste måned.

Separat pris er uvisst, men ifølge Anandtech vil prisen for et kabinett, strømforsyning og et hovedkort med integrert Corei3-prosessor koste 399 amerikanske dollar. Det inkluderer ikke et operativsystem, men en liten SSD skal visst følge med.

Les også: Bygger superdatamaskin med Raspberry Pi og Lego

(Kilder: The Verge, Computer World, Anandtech)

Les også
Intels minimaskin får kraftig oppgradering
Les også
Intel NUC: Next Unit of Computing: Intels lille sjarmtroll imponerer
Les også
– Hybriddisker er fremtiden
Les også
Slik blir Intels kommende prosessorer
Les også
Supertynn hybridharddisk kommer
annonse

Les også