Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel NUC: Next Unit of Computing

Intels lille sjarmtroll imponerer

Denne lille saken gir deg en stasjonær datamaskin i lommeformat.

Spesifikasjoner

Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no
Intel NUC har 2 HDMI-utganger og tre USB 2.0-kontakter. Det finnes også en utganve med Thunderbolt-tilkobling.
Strømkabel fra veggen til strømforsyningen følger ikke med.

Det bærbare PC-markedet er en sterk pådriver for å utvikle komponenter med liten størrelse og lavt effektforbruk, uten at det går for hardt ut over ytelsen. Dette er i sterk kontrast til markedet for stasjonære maskiner, hvor fokuset har vært på høyest mulig ytelse.

Det kan være mange grunner til å ønske seg en kompakt stasjonær datamaskin. Drømmer du om en knøttliten maskin i skuffa eller bak TVen i stua, har Intel løsningen for deg.

Intel NUC – "Next Unit of Computing" er bygget på komponenter utviklet for utralette bærbare datamaskiner. Resultatet er en minimaskin med dimensjoner på 11,7 x 11,2 x 3,9 centimeter. Vi har fått et eksemplar til test, og ser nærmere på modellen Intel NUC DC3217IYE.

Spennende spesifikasjoner

Intel NUC DC3217IYE er bygget på Intels QS77-brikkesett, som vi kjenner best fra bærbare datamaskiner. Prosessoren, en Intel Core i3 3217U, er laget for små systemer og har et strømforbruk på kun 17 watt ved full belastning. Denne er utstyrt med to prosessorkjerner med Ivy Bridge-arkitektur, som kjører på frekvenser opp til 1,8 GHz og deler på 3 MB L3-cache.

Når du kjøper Intel NUC følger det verken med minnemoduler eller harddisk. Her må du selv installere SO-DIMM-minne og en SSD med mSATA-grensesnitt. Vårt testeksemplar var utstyrt med 8 GB minne fra Kingston og en Intel-SSD på 120 GB. Du kan også utstyre Intel NUC med et trådløst nettverkskort, vårt eksemplar kom med Intel Centrino Advanced-N 6235.

Få tilkoblingsmuligheter

Av tilkoblinger finner vi en nettverkstilkobling, tre USB 2.0 og to HDMI-kontakter. Det finnes også en utgave av Intel NUC hvor den ene HDMI-utgangen er byttet ut med en Thunderbolt-kontakt.

I pakken til Intel NUC finner vi også en brakett for å montere enheten på baksiden av en skjerm eller TV. Du får også med en ekstern strømforsyning, som kan levere opp til 65 watt. Du bør merke deg at du selv må skaffe strømkabelen som skal fra strømforsyningen til veggkontakten.

Bli med til neste side, så skal vi åpne minimaskinen »

Montering

Du kan også installere en WiFi-modul. Antenner for denne er allerede forhåndsinstallert.

Intel NUC DC3217IYE er ikke klar til bruk rett ut av boksen. Den mangler nemlig minne og harddisk – dette må kjøpe og installere selv. Det samme gjelder om du har behov for trådløst nettverkskort.

Intel gir deg dermed til en viss grad muligheten til å velge ytelse, kapasitet og pris på enheten. Det er en smal sak å montere komponentene selv, og du kommer enkelt inn i enheten ved å skru av bunndekselet.

Intel NUC benytter DDR3-minne i SO-DIMM-format. Disse monteres enkelt ved å sette minnemodulene i sporene, og presse dem mot hovedkortet slik at minnemodulene låses i posisjon som vist på bildet øverst.

På grunn av den kompakte størrelsen til Intel NUC, er det ikke plass til noen tradisjonell harddisk i 2,5- eller 3,5-tommers format. I stedet er det lagt opp til at du skal benytte en mini-SSD med mSATA-tilkobling.

Skal du ha trådløst nettverk, trenger du et trådløst nettverkskort basert på mPCI Express-standarden. Du må passe på at dette har halv lengde. Heldigvis har Intel installert antenner for trådløst nettverk på forhånd, som du kobler rett på nettverkskortet.

Bli med til neste side, så skal vi sjekke ytelsen »

Ytelse

Testoppsett

Vi valgte å teste Intel NUC DC3217IYE mot referansedata fra prosessor-testene våre. Dette er for å gi et inntrykk av hvordan Intels minimaskin yter i forhold til vanlige stasjonære maskiner. Det er likevel viktig å ha i bakhodet at dette ikke er en maskin som er bygget for å gi mest mulig ytelse, men tilby god nok ytelse for vanlig bruk i en særdeles kompakt innpakning.

Vårt eksemplar av Intel NUC var utstyrt med åtte gigabyte minne fra Kingston, Intel-SSD med mSATA-grensesnitt, samt et trådløst nettverkskort. Maskinen var utstyrt med Windows 8, og vi valgte å beholde dette operativsystemet under ytelsestestene.

Testoppsettet på de stasjonære maskinene består av de ulike prosessormodellene i grafene, passende hovedkort, åtte gigabyte minne og en harddisk fra Western Digital på 640 GB. Disse maskinene kjørte med Windows 7, og grunnet forskjeller i operativsystem, drivere og komponenter bør en se litt grovt på resultatene. Vi mener likevel at grafene gir et greit innblikk i hvilken ytelse vi kan forvente av Intels minimaskin.

Kjapp respons

Vi startet testingen ved å kjøre oprativsystemets innebygde ytelsestester, som gir indikasjoner egnet maskinen er for ulike oppgaver i Windows 8.

Her får vi resultater som ligger midt på treet eller høyere, på skalaen som går fra én til 9,9 i Windows 8. Vi ser også at det er grafikkytelsen som kommer dårligst ut,
mens SSDen som testsystemet bruker gir den høyeste rangeringen.

Når vi tester ulike praktiske oppgaver i Windows, opplever vi maskinen som rask og responsiv. Det er ingen ting å utsette på ytelsen under enklere oppgaver som surfing, kontorbruk og multimedia.

Ved hjelp av testprogrammet Cinebench 11.5 får vi en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4. Når vi tester Intel NUC mot kraftige prosessorer som har langt mer strøm til disposisjon, er det ingen overraskelse hvem som er raskest. Vi kan imidlertid se at prosessoren i Intel NUC holder følge med rimelige skrivebords-modeller fra både fra Intel og AMD.

Programmet Handbrake brukes til å konvertere en DVD til MPEG-4-video med 480 x 208 pikslers oppløsning. Videokonvertering er en prosessorkrevende oppgave, som du nødig vil gjøre om du har en svak prosessor. Med en arbeidstid på nesten førti minutter bruker prosessoren i Intel NUC rundt dobbel så lang tid på oppgaven som siste generasjons budsjettmodeller fra Intel og AMD.

Vi testet den integrerte grafikkløsningen i Intel NUC i strategispillet StarCraft II: Wings of Liberty. Her ble grafikkinnstillingene satt til "high" med oppløsningen 1920x1080 piksler.

Takket være grafikkløsningen Intel HD 4000, yter Intel NUC bedre enn budsjettsmodellen Intel Core i3 3240. Ved å senke oppløsningen til 1680 x 1050 piksler produserer Intel NUC en gjennomsnittlig 31,4 bilder per sekund, noe vi anser som spillbart i StarCraft II.

Bli med til neste side, til konklusjonen »

Konklusjon

En liten sjarmør

Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Intel NUC DC3217IYE kan med sine beskjedne dimensjoner på 11,7 x 11,2 x 3,9 centimeter beskrives som en stasjonær datamaskin i lommeformat. Maskinen er basert på et brikkesett for bærbare datamaskiner, og en særdeles effektgjerrig prosessor med Ivy Bridge-arkitektur. Kombinert med SSD i mini-format, er resultatet en knøttliten, tilnærmet lydløs og stilren datamaskin som leverer nok ytelse for de fleste.

Intel NUC er selvsagt ikke det rette valget for deg som kjører oppgaver som krever mye prosessorkraft, eller driver med tung spilling. Den egner seg derimot supert til deg som vanligvis bruker maskinen til kontorprogrammer, surfing, multimedia og liknende.

Intel har valgt å selge maskinen uten minnemoduler, harddisk og nettverkskort. Dette lar deg velge hvilken ytelse og kapasitet du trenger på disse komponentene. Det følger da heller ikke med noe operativsystem med maskinen.

Med Intel NUC får du en brakett for å montere maskinen på baksiden av en skjerm eller TV. Merkelig nok får du ikke med strømkabelen som skal gå fra veggen til strømforsyningen.

Maskinen har begrensede tilkoblingsmuligheter, med en nettverkstilkobling, tre USB-tilkoblinger og to HDMI-kontakter som også leverer lydsignaler. Her savner vi minijack-kontakter for lyd og mikrofon, og hadde dessuten foretrukket om USB-tilkoblingene var av versjon 3.0.

Skjulte kostnader

Prismessig ligger Intel NUC DC3217IYE i skrivende stund på rundt 2200 kroner. Dette høres billig ut, men med minnemoduler, nettverkskort, operativsystem og ikke minst SSD blir prislappen fort høyere. Når vi laget en handleliste i prisguiden med tilsvarende komponenter som vårt testeksemplar, havnet prislappen med operativsystem på rundt 4500 kroner.

Det er ingen tvil om at Intel "Next Unit of Computing" er et veldig spennende konsept. Med Intels nye generasjon prosessorer like om hjørnet, kan det imidlertid være lurt å vente litt med å handle. Uttalelser fra Intel kan nemlig tyde på at mye kan skje i segmentet for lavt effektforbruk, og det er derfor ikke utenkelig at Intel lanserer en ny og bedre minimaskin basert på Haswell-teknologien.


+ Snerten størrelse!
+ God ytelse
+ Lydløs


- Ikke direkte billig
- Begrensede tilkoblingsmuligheter

Alternativer

Synes du Intel NUC ser ypperlig ut, men vil ha versjonen med Thunder Bolt-tilkobling? Da må du velge modellen Intel NUC DC3217BY. Gigabyte lanserte nylig en tilsvarende minimaskin kalt BRIX, men pris og tilgjengelighet er foreløpig ikke kjent.

annonse