Nyhet

– Hybriddisker er fremtiden

Analytikere spår en lysende framtid for SSD- og harddisk-kombo.

Hybridlagring i form av en kombinasjon av magnetiske plater og raske minnekretser kan bli et vanlig syn fra og med neste år, skal vi tro analytikerne. Selv om de har begynt å vise seg så smått i år, er det 2013 som vil være det virkelige startåret for hybridlagring.

Vil lage hybrider, ikke SSD-er

Harddisk-kjempene Seagate og Western Digital er begge forventet å satse kraftigere på såkalte hybriddisker. Ideen er tross alt ganske fin. Diskene er ment å kombinere det beste av to verdener: Lagringsplassen til en harddisk og ytelsen til en SSD. Programvare passer på at de mest brukte filene dine legger seg på SSD-delen av hybriddisken, mens større, sjeldent brukte filer, vil legge seg på den litt tregere harddisk-delen.

Så langt har ikke hybriddiskene slått an noe særlig, og de er som oftest bare å finne i en håndfull bærbare. Ifølge analyseselskapet IHS Isuppli vil imidlertid dette endre seg fra og med neste år, i hvert fall for dagens harddiskprodusenter. De forventer at det vil bli produsert omtrent fem millioner hybriddisker neste år, opp fra én million i år, og at utviklingen bare vil stige de kommende årene. I 2016 tror analyseselskapet produksjonen har nådd 25 millioner enheter.

Stor SSD-vekst i år

SSD-er har hatt en enorm vekst det siste året, mye på grunn av synkende priser, god ytelse og den fortsatt høye prisen på harddisker. Etter flomkatastrofen i Thailand i slutten av 2011 ble flere harddiskfabrikker hardt rammet, og prisene nærmest doblet seg i løpet av kort tid. Siden den gang har prisene sunket litt, men er fortsatt flere hakk unna der den var i midten av 2011.

Hva tror du vil skje på lagringsmarkedet? Hva skal til for at du vil kjøpe en hybriddisk fremfor én SSD og én harddisk? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under.

Les også: SSD-prisene er halvert

(Kilde: Sweclockers, Xbitlabs)

Les også
Salget av SSD-er eksploderer
Les også
Supertynn hybridharddisk kommer
Les også
Her er Samsungs neste SSD
Les også
– Seagate kjøper OCZ for én milliard dollar
annonse