Til hovedinnhold

Microsoft har sluppet enda en Android-telefon

... og norske Opera blir standardnettleseren i Nokia X2.

Microsoft

Microsoft har akkurat sluppet en ny telefon i sin Android-baserte serie Nokia X. Den nye telefonen har fått navnet Nokia X2, og får både en hyggelig prislapp og relativt kraftig maskinvare.

Nokia X-serien er først og fremst tiltenkt fremvoksende markeder. De opprinnelige tre Nokia X-telefonene kom i salg i mars, og skal ha erobret de øvre delene av salgslistene i India, Pakistan og Russland.

Mye for pengene

Nokia X2 har en anbefalt pris på 99 euro, eller rundt 800 kroner. Til den prisen har Microsoft klart å presse inn en tokjernet systembrikke på 1,2 GHz. Dette sammen med 1 gigabyte RAM, og en av Nokias ClearBlack-skjermer på 4,3 tommer, ser ut til å være relativt mye telefon for pengene.

Microsofts eget operativsystem, Windows Phone, har oppnådd deler av sin markedsandel gjennom lave priser kombinert med svært god brukeropplevelse. Nokia X-serien skal ligge rett under de rimeligste Windows-telefonene, og være inngangsport for Microsofts skytjenester.

Dermed er løsninger som Skype, OneDrive (tidligere SkyDrive) og Outlook.com forhåndsinstallert. Også Microsofts egen søkemotor er prioritert fremfor Googles på telefonene.

Norske Opera har blitt standardnettleser på Nokia X-serien.Foto: Opera

Norsk nettleser blir standard

Sammen med lanseringen nevner Microsoft også en hel del tredjeparts apper som kommer forhåndsinstallert på telefonen. Vi må imidlertid til Operas pressemelding for å finne ut at den norske nettleseren nå har blitt standardnettleser i Nokia X-serien.

En av de viktigste egenskapene med Opera er Turbo-funksjonen, som komprimerer dataene på en server i skyen før de lastes ned til mobiltelefonen. Dermed kan datakostnadene reduseres betydelig. En egenskap som er spesielt nyttig i markedene Nokia X selges.

Minner lite om vanlig Android

Det er altså ikke ordinær Android som kjører på disse telefonene, men en svært tilpasset versjon, som likner lite på det vi ser i de Android-telefonene som selges her på berget. Telefonene kan kjøre Android-apper, men henter dem i utgangspunktet fra Microsofts egen appbutikk, Nokia Store.

Telefonene er likevel ikke mer forskjellige enn at store mengder utviklere har samlet seg om å forsøke å låse opp de ulike telefonene i Nokia X-serien. Hvis du ønsker det, er det mulig å åpne opp de eksisterende modellene, slik at de både likner mer på vanlige Android-telefoner, og kjører Google Play som appbutikk.

Skulle du befinne deg i ett av markedene Nokia X-serien selges i, kan du kjøpe Nokia X2 fra neste måned. Microsoft sier i sin pressemelding at slippet blir globalt, men sier ikke om det betyr en utvidelse av det geografiske markedet de allerede har, som er spredt rundt store deler av kloden.

Vil du vite mer om Nokia X-serien? Les sniktitten »

(Kilde: pressemeldinger, Microsoft, Opera)

Mer om
annonse