Til hovedinnhold
SniktittNokia X

Nokia X ligner ingen andre Android-mobiler

Vi har prøvd Nokias nye X-serie på Mobile World Congress.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Amobil.no/Barcelona: Ryktene om at Nokia ville lansere mobiltelefoner basert på Android viste seg å holde stikk. Stephen Elop, tidligere toppsjef i Nokia og mannen som gravla Symbian, måtte svare på spørsmål om hvorfor selskapet ikke heller kunne lansere rimeligere Windows-mobiler, og om Nokia med dette erkjente at det var en tabbe å satse alt på Windows Phone.

Les også: Nokia lanserte Android-mobiler på MWC

Skal åpne nye markeder

Stephen Elop er ikke lenger toppsjef i Nokia, men fikk likevel presentere selskapets nyheter på MWC. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

– Vi skal lage billigere Windows-mobiler, men X-serien skal være enda rimeligere. De dyreste X-modellene vil kanskje komme til å koste like mye som de enkleste Windows-mobilene så det blir litt overlapp, men strategien er at vi skal få millioner av nye brukere på Internett med X-serien, sa Elop. Elop var imidlertid klokkeklar på at den nye X-serien skal være telefoner for de markedene der Windows Phone synes uoppnåelig for de aller fleste.

Kjennes grei ut i hånden

Slik er flisene på Nokia X-serie. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi fikk klemme og kjenne på de nye X-modellene på mandag. Det første som slår oss er at det ikke er mye ved disse telefonene som minner om Android slik vi kjenner det fra Google. Nokia har lagt inn sitt eget brukergrensesnitt og kuttet alle Googles skybaserte tjenester. Uten Google Play, hjemmeskjermer med widgets, men med fliser som minner om de du ser på Windows Mobile, virker dette mest som en Windows-mobil som kjører på Android.

Det er norske Opera Software som har levert nettleseren til de nye Nokia-modelene. Les mer om det hos Mobilen.no »

Du får også med Microsoft-tjenester som OneDrive med 7 GB minne, samt navigasjonsløsningen som Nokia selv har utviklet.

Windows-fliser

Nokia X er kanskje billig, men tynn er den ikke.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Flisene kan enkelt flyttes rundt, og du kan også endre størrelsen på dem. Du trykker bare på flisene til de "løsner", og trekker dem dit du vil ha dem. Du kan også endre format på flisene, og når flisen er utvidet kan den vise informasjon fra appen som ligger bak. På denne måten får flisene omtrent samme funksjon som en vanlig Widget.

Av det lille vi fikk anledning til å bruke mobilene, kan vi ikke danne oss noe annet enn et førsteinntrykk. Og førsteinntrykket er at dette fungerer greit. Telefonen er ikke rask, men så er det heller ikke en smartmobil med særlig påkostet maskinvare.

Enkle menyer

Her er noen av underholdningsfunksjonene i X-serien.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Prosessoren er en tokjernet Qualcomm Snapdragon på 1 GHz. Telefonen ligger greit i hånden, og menyene er så enkle at her roter du deg ikke bort. De mest brukte applikasjonene samles i en egen liste som dukker opp når du sveiper startskjemen til siden.

Det er som nevnt ikke noen Google Play på X-seriemobilene, men du kan likevel installere apper om du har apk-filen.

Nesten like

Det er tilsynelatende ikke noen forskjell på på Nokia X og X+, mens XL som navnet tilsier er større.

Alle modellene har plass for to SIM-kort. Ellers har X og X+ firetommer skjerm med 800 x 480 punkter. Det gir et skjermbilde der pikslene er synlige, men annet er heller ikke å vente på en slik økonomimodell. XL-modellen har femtommer skjerm med samme oppløsning, og da blir punktene enda synligere.

Det er ingen ting i systeminformasjonen som avslører at dette er en Android-mobil. Den kjører hverken Jelly Bean eller Kitkat, men Nokias egen variant basert på Android.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

X har 512 MB minne, mens de X+ og XL har 768 MB. Alle modellene kommer i seks forskjellige farrger; gul, hvit, rød, grønn, blå og sort.

Uklart om de kommer til Norge

Det er uklart om noen av telefonene dukker opp i Norge. I første omgang skal de slippes i såkalte vekstmarkeder, som er land der folk flest ikke har råd til å kjøpe ordinære smartmobiler. Prisen er satt til 89 euro for X, mens X+ skal koste 99 euro. Toppmodellen, om vi kan kalle den største X-telefonen for en toppmodell, skal koste 109 Euro.

Nokia lanserte også to nye telefoner i Asha-serien, Nokia 220 og Nokia 230. Dette er enkle mobiltelefoner som skal tåle en vannskvett. 220 har taster, mens 230 er en touch-mobil. De skal koste henholdsvis 29 og 45 Euro.

Det er ikke sikkert Microsoft vil beholde Android-Nokiaene etter oppkjøpet:
– Ikke vårt valg å satse på Android, sier Microsoft

Les alle sakene fra Mobile World Congress 2014 her

annonse