Til hovedinnhold

Her er Nokias Android-mobiler

Lanserte Nokia X i Barcelona.

Nokia

Som ventet avholdt Nokia i dag tidlig sin pressekonferranse i forbindelse med Mobile World Congress (MWC) i Barcelona. Her gikk en energisk Stephen Elop på scenen for å lansere et bredt spekter med nye mobiltelefoner og smarttelefoner.

For vår del var nok den helt nye Nokia X-serien, med modellene X, X+ og XL, det mest interessante Elop kunne dra opp av lomma. Nokia X-serien består av tre ulike smarttelefoner som alle kjører operativsystemet Android fra Google, som er første gang på Nokias telefoner. Ryktene fra forrige uke var altså sanne, men selv om Nokia nå slipper Android inn på sine enheter holder de Googles innflytelse på en armlengdes avstand.

Nokia har nemlig erstattet Googles apper og tjenester der de har hatt muligheten til det. Deres egen karttjeneste Here, samt Microsofts Skype- og One Drive er nemlig forhåndsinstallert på telefonene på bekostning av Google Maps pg Google Drive.

10 gigabyte gratis skylagring blir også tilgjengelig for alle som henter ned den nye OneDrive-appen fra Nokia Store.

Nokia X

Nokia X og X+ kommer begge med skjermer på 4 tommer. Lagringskapasiteten på X+-modellen kan også utvides gjennom microSD-kort.

Telefonene vil kunne kjøre vanlige Android-apper. Men Nokia X kommer ikke med Googles egne tjenester, som Google Maps – dermed må apper som kaller opp Google-tjenester tilpasses. Siden det er Android i bunnen, skal det ikke være nødvendig med store endringer – i noen tilfeller ingen.

Nokia skrøt også av at de har hentet det populære Plants VS Zombies 2-spillet fra iOS og Google Play til sin appbutikk, noe som nok bare er det første i rekken av kjente applikasjoner vi vil få se på telefonene.

Alle de nye applikasjonene som selges via Nokias appbutikk vil få støtte for å laste ned tidsbegrensede prøveutgaver, betaling i appen og i en del markeder kan man velge å gjøre opp for seg via fakturaen fra teleoperatøren.

Et større alternativ

Det ligger nok litt i kortene at Nokia XL er noe større enn de andre modellene. Denne leveres med en 5-tommers skjerm med IPS-panel for bedre farger og innsynsvinkel, og et bakvendt kamera på 5 megapikseler med LED-blitz. For videosamtaler vil det 2 megapiksel store kameraet på forsiden bli med på leken. Ifølge Nokia selv skal XL være perfekt for spill og underholdning.

Nytt grensesnitt

Nokias umiskjennelige monobody-utseende, med enkle sterke farger går igjen i hele X-serien, som også har fått deres eget Fast-lane grensesnitt med fokus på enkel navigasjon med berøring. Vi kjenner straks igjen flisene fra selskapets Windows Phone-mobiler, som har vært en klar inspirasjonskilde også for deres første Android-grensesnitt.

Nokia lanserte også billigmobilen Nokia 220.Foto: Nokia

Det er lett å personliggjøre grensesnittet, og fliser på startskjermen kan både dras rundt på og endre størrelse. X-serien støtter også to simkort, som lett kan skiftes mellom bare ved å trykke på operatørlogoene i toppen av skjermen.

Nokia har også fått på plass et universalsøk som aktiveres ved å dra nedover på startskjermen. Etterhvert som du begynner å skrive inn navnet på en app spretter de opp og kan startes uansett hvor på telefonen de ellers er plassert.

Nokia X er prissatt til 89 euro og Nokia X+ til 99 euro. Nokia XL vil på sin side gå for 109 euro. X kommer i salg umiddelbart i Asia, Europa, India, Latin-Amerika, Midtøsten og Afrika. Lansering i Norge er ennå ikke avklart, skriver Nokia i en pressemelding. Nokia X+ og XL kommer i de samme markedene i andre kvartal.

Det er helt klart at Nokia satser på vekstmarkedene med sine nye modeller. I tillegg til X-serien lanserte de nemlig den nye Nokia 220 med opptil 30 dagers standby-tid til bare 29 euro, samt Asha 230 med berøringsskjerm til 45 euro. Det er usikkert om disse telefonene vil finne velen til Norge.

Her er en sammenligning av spesifikasjonene til de ulike X-modellene:

Nokia XNokia X+Nokia XL
Skjermstørrelse4" 800x4804" 800x4805" 800x480
Prosessor1 GHz Snapdragon 8225 (S4)1 GHz Snapdragon 8225 (S4)1 GHz Snapdragon 8225 (S4)
RAM512 MB768 MB768 MB
Lagringsplass4 GB (MicroSD-mulighet)4 GB (MicroSD-mulighet)4 GB (MicroSD-mulighet)
Kamera3 megapiksler3 megapiksler5 megapiksler
Batterikapasitet1500 mAh1500 mAh2000 mAh
Størrelse115,5 x 63 x 10,4 mm115,5 x 63 x 10,4 mm141,4 x 77,7 x 10,9 mm
Pris89 euro99 euro109 euro

Se flere saker fra årets Mobile World Congress på samlesiden »

annonse