Til hovedinnhold

Mozilla vil kvitte seg med Thunderbird

Web-mail har blitt mer populært, men fellesskapet kan overta.

Illustrasjon: Mozilla/Tek.no

Etter hvert som nettbaserte eposttjenester har blitt mer funksjonelle ved hjelp av web 2.0-teknologi, har de også blitt langt mer utbredt. Bruken og nytteverdien av dedikerte epost-klienter har følgelig falt betraktelig.

Dette har blant annet Mozilla merket godt, organisasjonen som står bak den en gang så populære epostklienten Thunderbird, programmet som tidligere var som en naturlig kompanjong til nettleseren Firefox å regne.

Andre må overta

Slik ser Thunderbird ut i dag.

Nå har Mozilla bestemt seg for å legge den videre utviklingen av Thunderbird helt død. Det sier organisasjonens eget styremedlem, Mitchell Baker.

Mozillas ønske skal ifølge Baker nå være at åpen-kildekode-samfunnet overtar Thunderbird-prosjektet og utvikler det videre.

– Har ikke potensiale

Mozilla har ikke oppdatert Thunderbird med ny funksjonalitet siden 2012. Selskapet har likevel fortsatt å lappe hull for å holde programmet i sikkerhetsmessig god stand, men nå er det altså slutt på dette også.

– Mange i selskapet føler det er viktig å være laserfokuserte på utviklingen av Firefox, som kan ha stor betydning for en hel industri, forteller Baker, og uttdyper: vi kan ikke se at Thunderbird lenger har det samme potensialet.

Markedsandelene til Firefox har etter storhetstiden sent forrige tiår, da den hovedsakelig konkurrerte mot Microsofts Internet Explorer, falt kraftig. Spesielt har Googles nettleserkonkurrent, Chrome, blitt en verkebyll for selskapet.

«Vinn eller forsvinn»

I sommer lanserte Mozilla sitt «Great or Dead»-program for å revitalisere Firefox. Mozillas plan for å gjøre Firefox bra går ut på å fokusere på de delene som alt gjør nettleseren unik og god, mens delene som ikke er fullt så nyttige eller ikke virker så godt kastes ut.

Lurer du på hvor rask «din» nettleser er?
Vi sjekker i vår nettleserduell (Tek Ekstra) »

Om du er på utkikk etter en epostklient som fortsatt utvikles kan du sjekke ut disse gratisalternativene:

Bruker du en epostklient du vil anbefale, eller gjør nettleseren nytten? Fortell gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

(Kilde: Softpedia)

annonse