Til hovedinnhold

Mozilla-sjefen rasende på Microsoft

Liker svært dårlig Microsofts særbehandling av Edge-nettleseren i Windows 10.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no/Mozilla

Microsofts nye operativsystem Windows 10 ble omsider sluppet til PC nylig, og siden har reaksjoner veltet inn fra brukere, og ikke bare av positiv art. Andre selskaper har imidlertid også høner å plukke med Microsofts nylansering, og nå har Mozilla kommet på banen med kraftig kritikk.

I et fersk blogginnlegg melder sjefen i Mozilla, selskapet bak den populære nettleseren Firefox, at han har sendt et ganske opprørt brev til Microsoft-sjefen Satya Nadella angående særbehandlingen av Edge-nettleseren i Windows 10.

I det åpne brevet, som er publisert på Mozilla-bloggen, kritiserer Chris Beard det faktum at Windows 10-oppgraderingen automatisk setter Edge som standardnettleser, selv om brukeren har satt en annen nettleser som standard før oppgraderingen.

Mozilla-sjefen er ikke fornøyd med favoriseringen av Edge-nettleseren. Foto: Microsoft/YouTube

Mener Microsoft overstyrer brukerens valg

Beard kaller dette en «overstyring» av de valgene som brukeren har tatt, noe han igjen mener representerer et kraftig tilbakeskritt i den utviklingen som har skjedd de senere årene.

– Noen ganger ser vi store fremskritt, hvor forbrukerprodukter respekterer individer og deres valg. Med lanseringen av Windows 10 er vi imidlertid dypt skuffet over å se at Microsoft tar et slikt dramatisk skritt tilbake. Det er utrolig å se at Windows 10, etter 15 år med fremskritt, så godt som eliminerer brukervalg, skriver Beard i brevet.

Mozilla-sjefen mener at oppgraderingsprosessen til Windows 10 tilsynelatende er bevisst designet for å ignorere brukernes valg omkring hva slags Internett-opplevelse de ønsker, og erstatte dem med den opplevelsen Microsoft vil at de skal ha.

Må gjennom flere steg

Beard påpeker at det riktignok fremdeles er mulig å endre innstillingene tilbake til de preferansene man hadde før oppgraderingen, men at brukere nå må gjennom flere steg enn tidligere, noe som gjør endringen av standardnettleseren vanskeligere og mer forvirrende.

– Vi oppfordrer deg på det sterkeste til å endre taktikken på dette området, og respektere folk rett til å velge og kontrollere Internett-opplevelsen deres ved å gjøre det enklere og mer intuitivt å beholde valgene gjennom oppgraderingsprosessen, skriver Beard i det åpne brevet.

Det er ikke direkte komplisert å endre standardnettleseren i Windows 10, men for å gjøre det ekstra enkelt for folk har Mozilla i samme slengen publisert en YouTube-video som viser hvordan man gjør det. Videoen kan du se under, og hele brevet finner du på Mozilla-bloggen.

Folket har kastet seg over Microsofts nye operativsystem: Windows 10 er blitt lastet ned 14 millioner ganger på bare ett døgn »

(Via TechCrunch)

annonse