Til hovedinnhold

Nå skal Firefox få opp dampen igjen

Mozilla setter igang «Great or dead»-program.

Shutterstock/Skjermdump
Finn Jarle Kvalheim

Midt mellom Googles Chrome, Apples Safari og Microsofts flere nettlesernavn eksisterer Firefox. Nettleseren utvikles av den ideelle stiftelsen Mozilla, og målet har i alle år vært å kjempe for åpne standarder. I det siste har likevel Firefox falt litt bakpå i mylderet av nyheter rundt de store aktørenes nettlesere.

Den har også fått konkurranse fra nye aktører, blant annet fra norske Vivaldi.

I lys av dette er det kanskje ikke så overraskende at Mozilla nå avslører noen av planene for nettleseren fremover. Dave Camp er sjefsutvikler hos Mozilla, og i et åpent brev til utviklerne som følger Mozillas e-postliste viser han til tre store målsetninger fremover. Målene begynner med et ultimatum.

Vinn eller forsvinn

Mål nummer én er nemlig døpt «Great or dead» — det nærmeste norske uttrykket er muligens vinn eller forsvinn. Den engelske versjonen forutsetter imidlertid ikke at man vinner noe, bare at man gjør det bra.

Mozillas plan for å gjøre Firefox bra går ut på å fokusere på de delene som alt gjør nettleseren unik og god, mens delene som ikke er fullt så nyttige eller ikke virker så godt kastes ut. Utviklerne er allerede i gang med å bygge en liste over funksjonaliteten, slik at det skal bli enklere å velge eller velge bort satsingsområder fremover.

Slik presenterer Mozilla selv de nye målene for fremtiden. Det er fortsatt litt uklart akkurat hvordan de skal nås, men nå har stiftelsen selv gitt noen hint om hva vi kan forvente. Foto: Mozilla

Ett av satsingsområdene som allerede trekkes frem som svært viktig, er Electrolysis, eller e10s, som løsningen er kjent som internt hos Mozilla. Stiftelsen har jobbet med e10s i mange år allerede. Dette er en viktig del av nettleserens motor, som i kommende versjoner skal by på bedre sikkerhet og hastighet. Sikkerheten ivaretas ved at nettkoden kan kjøres i en sandkasse der den ikke får gjort skade på programvare utenfor nettleservinduet. Hastigheten vinnes ved at motoren kan kjøre flere samtidige prosesser, slik at kraftige PC-er med mange logiske prosessorkjerner (fysiske kjerner og virtuelle så som Intels Hyperthreading) får brukt kreftene mer effektivt.

Camp avslører at den nye utgaven av e10s nærmer seg klar, men at nettlesertilleggene som i dag brukes i nettleseren vil kreve ganske store omskrivinger før de virker med den kommende løsningen.

Vil gjøre tillegg raskere og sikrere

Den andre målsetningen går ut på å jobbe med tredjepartsutviklere og selskaper om deler av programvaren Mozilla ikke er så gode på selv. Her fremheves lynmeldingsløsningen Hello, som Mozilla bygget inn i Firefox sammen med operatøren Telefonica.

Mozilla utelukker heller ikke at funksjoner de kaster ut av selve nettleserprosjektet dukker opp som tillegg fra tredjepart. Stiftelsen planlegger forøvrig å forbedre både ytelse og sikkerhet for tredjeparts tillegg.

Mozillas tredje målsetning er å styrke båndene til eksisterende brukere. I brevet viser Camp til at nyutvikling i hovedsak vil handle om de tingene som fikk Firefox-brukerne til å velge nettleseren i utgangspunktet.

Dette handler om muligheten til å personliggjøre innholdet du får servert, men også om personvern og sikkerhet. Camp nevner for eksempel at en forbedret funksjon for privat nettlesing vil dukke opp i Firefox ganske snart.

På mange måter virker det altså som om Mozilla nå er på vei tilbake til sin opprinnelige suksessformel. Ikke så ulikt måten Jon von Tetzchners Vivaldi håper å vinne tilbake de mest krevende Opera-brukerne »

(Kilder: mail.mozilla.org/pipermail/firefox-dev, blog.mozilla.org via arstechnica.co.uk)

annonse