Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden – september

Vi kårer den raskeste Mac-nettleseren

Resultatet er nedslående for Apples Safari.

Anders Brattensborg Smedsrud

Det er på høy tid med en ny runde med nettlesertesting for å se hvilken av «de fire store» som yter best.

I september har vi imidlertid en liten vri, for etter at vi i forrige måned endelig fikk satt Microsofts «IE-killer» – Edge – på prøve, var det mange som etterlyste en sjekk av hvordan ståa var på vår kjære Mac-plattform.

Dermed ble Windows byttet ut med OS X, og Apples Safari steppet inn til fordel for Microsofts Edge. Resten av nettleserne, Opera, Firefox og Chrome, hang selvsagt også med når det var duket for et skikkelig «race» mellom OS X-nettleserne.

Viktigere enn noen sinne

Nettleseren som program er og blir sentralt, og for veldig mange er den det aller mest brukte på datamaskinen. Fra å være kun for spesielt interesserte på 1990-tallet har den kommet til å bli et program vi kjører andre programmer gjennom, oppdaterer oss på hendelser med og kommuniserer gjennom.

Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden. Så viktig, og så mye brukt som nettleseren er, er det derfor viktig at du bruker den som er raskest, har støtte for de nyeste teknologiene og bruker ressursene i maskinen din på best mulig vis.

De fire store

Safari er Apples 12 år gamle nettleser som har fulgt med selskapets operativsystem siden. Safari hadde lenge svært mange brukere, men har i de senere år blitt truet av stadig mer fristende konkurrerende nettlesere.

For der det er brukere, finnes det også tilbydere. I tillegg til Safari finner vi også Mozillas Firefox, Operas Opera og Googles Chrome:

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om siden alle som måler dette har forskjellig datagrunnlag. Om en ikke tenker på plattform er det i alle fall én ting en kan konkludere med, og det er at Googles Chrome virker å sjarmere flere og flere.

Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 45, har i løpet av sine seks år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som integreres godt mot nevnte selskaps e-post og «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren skal være frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Det skal likevel nevnes at Chrome er en skikkelig energikrevende skapning, så om du vil ha lang batteritid på din bærbare pc bør du kanskje vurdere en konkurrent.

Firefox, som nå foreligger i versjon 41, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne var lenge en favoritt blant de mer erfarne brukerne, og selv om den var den nettleseren som i sin tid var starten på fallet for Internet Explorer har den i senere tid måtte se seg forbigått av Chrome hva gjelder popularitet og utbredelse. Til Firefox får du likevel en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som omtrent bare lever på webben.

Opera, nå i versjon 32, er det norske alternativet, og er du patriot er det Opera du velger – til tross for den uavklarte situasjonen selskapet befnner seg i for tiden. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har PC-versjonen en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den imidlertid mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til landsmannen. Opera satser dessuten aller mest på sine mobile nettlesere, som vår test viste kunne hjelpe deg med å kutte dataforbruket ditt med omtrent 80 prosent. Opera for Mac kan også komprimere nettrafikken din, noe som kan være kjekt når du surfer via 4G eller på en veldig treg forbindelse.

Trodde du Safari var raskest?

For å finne ut hvilken nettleser som er raskest starter vi med å fyre i gang «Kraken», den første av våre i alt fire tester. Kraken er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.

Om vi ikke hadde visst at Chrome nettopp dro i land seieren i denne testen for Windows-plattformen, kunne vi gått i fella og anklaget Mozilla for å lage partiske tester. Vi vet imidlertid bedre, noe som gjør at vi bare kan applaudere Firefox for det beste Kraken-resultatet i OS X. Mange vil nok bli overrasket over at Safari virkelig ser ut til å henge etter med tanke på JavaScript-ytelse, for Apple selv gir jo inntrykk av at nettleseren er best på alt.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså står bak nettleseren Chrome. Her måles også JavaScript-ytelse, og resultatene er oppgitt i antall poeng hvor det skal sankes flest mulig av dem.

Octane er ikke enig med Kraken i at Firefox er best på JavaScript-ytelse, og kårer i stedet Opera til vinneren. Chrome følger hakk i hel, med Firefox et godt stykke bak. Det både Kraken og Octane virker å være samstemte i er imidlertid at Apples Safari overhodet ikke har teken på nettsider som støtter seg på JavaScript.

Fra Opera til Safari skiller hele 21,5 prosent i favør Opera.

Med JavaScript-målingene ute av verden går vi løs på minnebruk og HTLM5-utnyttelse:

I dag har de fleste Mac-er godt med minne, men har du for eksempel en eldre MacBook med bare fire gigabyte tilgjengelig er det viktig å finne en nettleser som ikke sluker absolutt all hukommelsen til nettsurfing alene.

Som vi ser er det store forskjeller mellom nettleserne når det kommer til hvor grådige de er til å forsyne seg med minnet ditt. Vi har testet minneforbruket ved én fane og ved fem faner.

Vi ser med en gang at Firefox er den nettleseren som er mest sparsom med ressursene, og tar det som et ekstra kvalitetstegn at samme nettleser havner på topp både ved målingen for én fane og fem faner.

Chrome kommer ut av minnetesten nærmest som en store grådig kjempe, der den legger beslag på 103 prosent mer minne ved fem faner enn det Firefox nøyer seg med.

Nå skal det sies at det er bra nettleserne utnytter den hukommelsen som ofte likevel er tilgjengelig (vår testmaskin hadde 8 gigabyte minne tilgjengelig) for å gjøre nettsurfingen både smidigere og raskere for deg. Dermed blir denne testen kun relevant for deg med knapphet på minne.

Den siste ytelsestesten, Peacekeeper fra Futuremark – selskapet bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark – tester HTML5-ytelsen. HTML5 er en teknologi som brukes nær sagt over alt på nettet i disse dager.

Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome og Opera, i alle fall på Windows-plattformen, har knivet om seieren. De siste rundene våre av nettleseguiden har likevel – siden i vinter – vist at Firefox har gått fra å ligge bak til å legge seg helt i tet.

Og det viser seg at utviklerne i Mozilla også har gjort en god jobb med OS X-versjonen av nettleseren sin. Firefox legger også her samtlige konkurrenter bak seg, og viser at den behersker HTML5-teknologien til det fulle. Safari gjør et aldri så lite «comeback», og i forhold til Opera og Chrome skulle ytelsesforskjellen til de to beste være merkbar også ved normal surfing – ikke bare i syntetiske målinger slik som her.

Skulderklapp til Firefox

Denne runden har bydd på både overraskelser og mer ventede resultater.

Apples Safari går uten tvil på en smell. Den kan på ingen måte kalles den raskeste nettleseren på Mac-plattformen, og ikke er den mest konservative på minnebruken heller.

Vi avslørte ellers at Chrome liker å forsyne seg med hukommelse der denne var innenfor rekkevidde.

Hovedkonklusjonen blir likevel at det er Mozillas Firefox som tar med seg seieren i denne nettlesermålingen for OS X. Firefox yter godt både i en av JavaScript-testene og i HTML5-testen. Den er dessuten suveren å putte på maskiner med begrenset minnemengde, der den forsyner seg veldig forsiktig.

Siden dette er første gangen vi tester nettleserytelse i OS X blir det spennende å se om tendensene holder seg til neste gang vi besøker plattformen igjen, i mellomtiden har du som lurer på å prøve noe annet enn Safari kanskje fått et insentiv til å nettopp gjøre så.

Hvilken nettleser lar deg strømme Netflix lengst på et fulladet batteri?
Vi har sjekket både det og mye annet »

annonse