Tek.no

Guide Nettleserguiden – november

Klar tale: «Supernettleseren» Opera 12.14 er blitt gammel og utdatert

Nettleseren mange ser på som Operas siste «ektefødte» imponerer ikke i våre tester.

Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Introduksjon »

1. desember er her og det er på tide å kåre den raskeste nettleseren som kom ut i november.

Nettleseren er blitt vårt viktigste verktøy, både til jobb og fritid. Den foreligger imidlertid stadig i nyere versjoner, og med tanke på alt som skjer med både webstandarder, ytelsesoptimaliseringer og sikkerhetsoppdateringer er det viktig å følge med i timen. Selv om en nettleser er raskest én måned, betyr det bare at konkurrentene dens er enda mer giret på å ta over plasseringen i neste runde. Og, små ytelsesforskjeller her og andre der, det betyr i sum en mer effektiv surfeopplevelse for deg.

Utfordrer gammel kjenning

Vekker gode minner: Opera 12.14 så slik ut.

I tillegg til å ta for oss hvilken av de fire store nettleserne, Chrome, Firefox, Edge og Opera som yter best eller er mest måteholdne med ressursene datamaskinen din har til rådighet, har vi som tradisjon i nettleserduellen å invitere inn en utfordrer i varmen. Denne måneden er det ingen nykommer som får æren, men snarere en gammel kjenning i form av Opera 12.14.

Mange mener versjon 12.14 er den siste «ekte» nettleseren norske Opera ga ut før de kastet sin egen Presto-motor på sjøen til fordel for konkurrentenes «Chromium» og relanserte nettleseren med et grensesnitt nærmest blottet for egentilpassning.

Denne meldingen møter deg når du starter Opera 12.14. Men, hva har du egentlig å vinne på å oppdatere? Vi sjekker på neste side...

Enkelte av Operas mest krevende brukere, som ikke allerede har meldt overgang til den (også) norske superbruker-nettleseren Vivaldi, har derfor valgt å beholde Opera i 12.14-drakt. Disse surfer i dag på Internett med 2,5 år gammel teknologi, men betyr dette noe i praksis?

Som vi skal se har det faktisk en hel del å si. Både når det kommer til ytelse og støttede webteknologier har dens yngre søsken, og konkurrenter, dratt kraftig forbi.

Se ytelsesmålingene på neste side »

I tillegg til vårt faste oppsett tester vi for første gang hvilken nettleser som støtter flest HTML5-teknologier, og vi sjekker hvor mye av minnet ditt som spises opp når du har mange faner oppe samtidig.

De fire store

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om siden alle som måler dette har forskjellig datagrunnlag. Likevel er det som regel Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og den har vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox.

Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 46, har i løpet av sine seks år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som integreres godt mot nevnte selskaps epost og «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Det skal likevel nevnes at Chrome er en skikkelig energikrevende skapning, så om du vil ha lang batteritid på din bærbare pc bør du kanskje vurdere en konkurrent.

Firefox, som nå foreligger i versjon 42, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne var lenge en favoritt blant de mer erfarne brukerne, og selv om den var den nettleseren som i sin tid var starten på fallet for Internet Explorer har den i senere tid måtte se seg forbigått av Chrome hva gjelder popularitet og utbredelse. Til Firefox får du likevel en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som omtrent bare lever på webben.

Opera, nå i versjon 33, er det norske alternativet, og er du patriot er det Opera du velger – til tross for den uavklarte situasjonen selskapet befnner seg i for tiden. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har PC-versjonen en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den imidlertid noe mer populær. Opera satser dessuten aller mest på sine mobile nettlesere, som vår test viste kunne hjelpe deg med å kutte dataforbruket ditt med omtrent 80 prosent.

Microsoft Edge er fra og med Windows 10 Microsofts standardnettleser. Håpet er uten tvil at denne ferskingen (til tross for at versjonsnummeret viser 20.1) på sikt skal stjele tilbake noen av brukerne som de siste årene har forsvunnet over til konkurrentene, og Microsoft har lovet å oppdatere nettleseren med ny funksjonalitet allerede.

Les også