Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden – november

Klar tale: «Supernettleseren» Opera 12.14 er blitt gammel og utdatert

Nettleseren mange ser på som Operas siste «ektefødte» imponerer ikke i våre tester.

Tek.no

Introduksjon »

1. desember er her og det er på tide å kåre den raskeste nettleseren som kom ut i november.

Nettleseren er blitt vårt viktigste verktøy, både til jobb og fritid. Den foreligger imidlertid stadig i nyere versjoner, og med tanke på alt som skjer med både webstandarder, ytelsesoptimaliseringer og sikkerhetsoppdateringer er det viktig å følge med i timen. Selv om en nettleser er raskest én måned, betyr det bare at konkurrentene dens er enda mer giret på å ta over plasseringen i neste runde. Og, små ytelsesforskjeller her og andre der, det betyr i sum en mer effektiv surfeopplevelse for deg.

Utfordrer gammel kjenning

Vekker gode minner: Opera 12.14 så slik ut.

I tillegg til å ta for oss hvilken av de fire store nettleserne, Chrome, Firefox, Edge og Opera som yter best eller er mest måteholdne med ressursene datamaskinen din har til rådighet, har vi som tradisjon i nettleserduellen å invitere inn en utfordrer i varmen. Denne måneden er det ingen nykommer som får æren, men snarere en gammel kjenning i form av Opera 12.14.

Mange mener versjon 12.14 er den siste «ekte» nettleseren norske Opera ga ut før de kastet sin egen Presto-motor på sjøen til fordel for konkurrentenes «Chromium» og relanserte nettleseren med et grensesnitt nærmest blottet for egentilpassning.

Denne meldingen møter deg når du starter Opera 12.14. Men, hva har du egentlig å vinne på å oppdatere? Vi sjekker på neste side...

Enkelte av Operas mest krevende brukere, som ikke allerede har meldt overgang til den (også) norske superbruker-nettleseren Vivaldi, har derfor valgt å beholde Opera i 12.14-drakt. Disse surfer i dag på Internett med 2,5 år gammel teknologi, men betyr dette noe i praksis?

Som vi skal se har det faktisk en hel del å si. Både når det kommer til ytelse og støttede webteknologier har dens yngre søsken, og konkurrenter, dratt kraftig forbi.

Se ytelsesmålingene på neste side »

I tillegg til vårt faste oppsett tester vi for første gang hvilken nettleser som støtter flest HTML5-teknologier, og vi sjekker hvor mye av minnet ditt som spises opp når du har mange faner oppe samtidig.

De fire store

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om siden alle som måler dette har forskjellig datagrunnlag. Likevel er det som regel Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og den har vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox.

Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 46, har i løpet av sine seks år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som integreres godt mot nevnte selskaps epost og «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Det skal likevel nevnes at Chrome er en skikkelig energikrevende skapning, så om du vil ha lang batteritid på din bærbare pc bør du kanskje vurdere en konkurrent.

Firefox, som nå foreligger i versjon 42, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne var lenge en favoritt blant de mer erfarne brukerne, og selv om den var den nettleseren som i sin tid var starten på fallet for Internet Explorer har den i senere tid måtte se seg forbigått av Chrome hva gjelder popularitet og utbredelse. Til Firefox får du likevel en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som omtrent bare lever på webben.

Opera, nå i versjon 33, er det norske alternativet, og er du patriot er det Opera du velger – til tross for den uavklarte situasjonen selskapet befnner seg i for tiden. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har PC-versjonen en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den imidlertid noe mer populær. Opera satser dessuten aller mest på sine mobile nettlesere, som vår test viste kunne hjelpe deg med å kutte dataforbruket ditt med omtrent 80 prosent.

Microsoft Edge er fra og med Windows 10 Microsofts standardnettleser. Håpet er uten tvil at denne ferskingen (til tross for at versjonsnummeret viser 20.1) på sikt skal stjele tilbake noen av brukerne som de siste årene har forsvunnet over til konkurrentene, og Microsoft har lovet å oppdatere nettleseren med ny funksjonalitet allerede.

Denne er raskest »

Store ting har skjedd

Første test ut i vår nettlesermåling er en nykommer kalt HTML5Test. Denne analyserer nettleserens HTML5-støtte for å finne ut hvor mange av funksjonene i denne svært viktige standarden som støttes.

Ikke akkurat full pott her, nei.

I tillegg til å sjekke de offisielle HTML5-målene undersøker HTML5Test også noen av de eksperimentelle HTML5-funksjonene som ennå ikke er på W3Cs offisielle liste. Dermed sitter vi igjen med et resultat som premierer nettlesere som ikke bare støtter viktige standarder, men ligger helt i tet med utviklingen.

Og, ikke helt overraskende akkurat: 2,5 år gamle Opera 12.14 ligger milevis bak sine mer oppdaterte artsfrender. HTML5Test avslører at denne nettleseren ikke vil takle opgaver moderne nettlesere tar på strak arm, slik som avspilling av mange typer nettvideoer og lydfiler uten nettlesertillegg. Andre småniftige funksjoner, som støtte for håndkontroll til spill og dynamisk justering av bildestørrelse, er også fraværende.

Det som overrasker langt mer enn at en gammel nettleser ikke holder tritt med nye standarder, er at selv splitter nye og stadig oppdaterte nettlesere har mangler. Og forskjellene mellom dem er store. Det er nemlig bare Chrome og Opera 33 som kommer i nærheten av den maksimale poengsummern på 555 poeng. Et godt stykke bak ligger Firefox, mens Microsofts nykommer, Edge, ligger nærmere den gamle Opera-versjonen enn noen av de nye nettleserne.

En sak er hvilket innhold en nettleser kan vise og hvordan det blir presentert, men enda viktigere er det å finne ut hvilken som er raskest. For å finne ut hvilken dette starter vi opp Kraken, den første av våre tre ytelsestester.

Kraken er en JavaScript-test laget av Mozilla Labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette også er selskapet bak nettleseren Firefox.

Kraken-testen byr på en aldri så liten bombe denne gangen. Der Chrome normalt har tatt hjem seieren i vår nettleserduell her, pustet nykommeren Edge Google-nettleseren ubehagelig i nakken forrige runde. Og snaue to måneder senere er den forbi! Microsofts nettleser i føringen på en ytelsestest er ikke noe vi hadde regnet med å bevitne for bare kort tid siden. Om Edge vil fortsette å spise seg innpå konkurrentene får vi vite i testene nedenfor.

Men det er omtrent 10 prosent forskjell i JavaScript-ytelsen mellom den raskeste og tregeste moderne nettleseren, er det også interessant å se hvor mye som har skjedd på samme område de siste par årene siden Opera 12.14 ble sluppet.

Octane måler også JavaScript-ytelse og er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså står bak nettleseren Chrome.

Octane bekrefter funnene vi gjorde i testen ovenfor. Microsofts Edge har overrumplet Chrome, som må ta steget tilbake fra en førsteplass forrige runde til en annenplass denne gangen. Vi minner om at Microsofts daværende hovednettleser Internet Explorer så sent som i junirunden av nettleserduellen lå milevis bak samtlige sammenlignbare konkurrenter på JavaScript-ytelse.

Vi merker oss at Firefox ligger litt bakpå når det kommer til JavaScript-ytelsen i de to foregående målingene, men om det er nok til at det er merkbart i det daglige tviler vi på.

I dag har de fleste stasjonære maskiner godt med minne. Derfor er det ikke nødvendigvis en dårlig ting at nettleserne utnytter den hukommelsen som ofte likevel er tilgjengelig for å gjøre nettsurfingen både smidigere og raskere for deg. Vi liker likevel å teste minnebruken for de ulike nettleserne da det erfaringsmessig er store forskjeller mellom dem. I tillegg har ofte ikke bærbare datamaskiner ubegrenset minne å rutte med.

For første gang tester vi minnebruken ved 30 åpne faner, i tillegg til 5 åpne faner. For hvem surfer vel med kun én åpen fane, som vi tidligere har testet med?

Det er helt tydelig at fokus på minnebruk har ulik prioritering hos nettleserutviklerne, for vi ble vitne til store forskjeller her. Ved vel 30 åpne faner, som kanskje er litt flere enn hva den jevne bruker håndterer – men dog – forteller grafen oss at forskjellen mellom flinkingen Firefox og verstingen Edge er hele 314 prosent.

Ikke bare er Edge en versting ved 30 faner, men også ved moderate fem faner ligger minnebruken på mer enn det dobbelte av Firefox.

Microsofts utviklere har her en formidabel oppgave å bryne seg på om de vil at nettleseren deres skal appellere til de med rimeligere maskiner og hindre en fortsatt strøm av brukere til alternative nettlesere.

Den siste ytelsestesten, Peacekeeper, tester HTML5-ytelsen. HTML5 er en teknologi som brukes nær sagt over alt på nettet i disse dager.

Peacekeeper oppdateres ikke lenger av utvikleren, men inntil videre gjør den susen allikevel. Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome og Opera har knivet om seieren, men Firefox har det siste året spist seg kraftig innpå for å så i april i år passere alle som én.

Novemberduellen vår avslører at Firefox fortsatt ligger fjellstøtt over Chrome og Opera, mens Edge – som forrige gang – viser at den ikke behersker HTML5-teknologien på langt nær så godt som konkurrentene. Faktisk blir Edge danket ut av oldingen Opera 12.14.

Chrome er kjappest

Denne runden har bydd på både overraskelser og mer ventede resultater. Vi ser at forskjellene mellom de tre nettleserne Firefox, Opera og Chrome som alltid er liten. Mer interessant ser vi videre at etterfølgeren til den akterutseilte Internet Explorer, Edge, er en gedigen forbedring på enkelte punkter. Med litt finpuss, spesielt på minnebruken og HTML5-tolkning, er nettleseren straks verdig å følge med et operativsystem av Windows 10s kaliber.

Til tross for at den ikke haler i land seieren i alle målingene våre føler vi det fortsatt er på sin plass å sjenke førsteplassen i nettleserduellens novemberkåring til Googles Chrome-nettleser. Der Chrome ikke er helt i tet, ligger den alltid rett bak, og gir deg god fart, er forholdsvis knipen på minnebruken, og har flust av nettlesertillegg.

Firefox og Opera kommer inn på en god annenplass, og om en av disse allerede er en favoritt er det ingen grunn til å bytte ut disse. Ikke av hastighetsårsaker alene i alle fall, men ta en titt på minnebruken om du har en svak maskin med lite hukommelse. Da kan Firefox være neste stopp for deg.

Det kanskje mest spennende har i denne runden vært å se hvor totalt overkjørt vår to år gamle gjestenettleser, Opera 12.14, blir. Både når det kommer til hastighet og funksjoner ligger den langt bak sine moderne artsfrender, og vi har ikke engang begitt oss inn på å teste sikkerhetsfunksjonene – selv om vi kan anta at 12.14 er like hullete som en årgangsversjon av Oracles etter hvert svært utskjelte Java.

Lærepengen må være: sørg for å bruke en oppdatert nettleser! Nettet er både for spennende og for usikkert til å ikke oppleve deg eller ta unødige sjanser.

Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene er lure å være klar over »

annonse