Tek.no

Nyhet

LGs OLED-TV er ferdigstilt

Design, pris og lansering er tilnærmet satt.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
Rolf B Wegner
2 Sept 2012 10:03

Hardware/Berlin: LG viste for første gang frem sin OLED-TV på årets CES, men den gang var det mange usikkerhetsmomenter knyttet til TV-en. Slik den stod på IFA er derimot likt det endelige produktet.

En av usikkerhetsmomentene da TV-en ble vist frem i Las Vegas var foten. Denne er naturlig nå klar, i to ulike varianter. Dette er for bordplassering og gulvplassering. I tillegg er det en egen variant for veggmontering.

LG med egen vri

En OLED-piksel består vanligvis av tre subpiksler i hver sin primærfarge, LG gjør det derimot litt annerledes. Fredrik Lundqvist, nordisk produktspesialist for Home Entertainment i LG Electronics, kan forklare nærmere.

I vanlig OLED vil den blå pikselen svinne hen mye raskere enn de andre pikslene. Det innebærer at man kan få feil fargebilde etter relativt kort tid. LGs løsning er å legge til en hvit subpiksel, for totalt fire subpiksler. I tillegg legger de til et fargefilter på toppen av de fire subpikslene.

Egen boks ved veggmontering

TV-en er bare fire millimeter tykk, i alle fall er det hva LG sier. Problemet er bare at den ikke er så tynn hele veien, dermed kan ikke TV-en ligge helt inntill veggen.

Et annet ankepunkt er at man fremdeles trenger en frittstående boks dersom man velger veggmontering.

Kommer kanskje til Norge før jul

Fredrik Lundqvist kan fortelle at OLED-TV-en kommer på markedet til høsten, men at det slettes ikke er sikkert at den blir lett å skaffe. Om etterspørselen er stor nok i de prioriterte områdene så vil ikke vi få se snurten av TV-en på våre breddegrader.

Lundqvist forteller videre at denne 55-tommeren bare er første steg, og at de på en helt annet måte enn før kan lage den panelstørrelsen som folk faktisk vil ha. Om det så er 72-tommer. Dog fordrer det at det er nok etterspørsel etter aktuelle størrelser.

En av ankepunktene mot TV-en er prisen. I Las Vegas ble det antydet 60 til 70 000, hvilket stemmer bra enda. Nå er siste estimat rundt 65 000 kroner.

Videre regner han med at vi får et mye større volum på OLED innen 2014, slik at prisene kan komme ned på et mer edruelig nivå. Som eksempel drar han frem de første plasma-TV-ene, som kostet ganske så mange tusen da de først kom. Gi det litt tid, så blir det nok rimelig avslutter han.

TV-en kommer ut i desember, så gjenstår det bare å se om den kommer til Norge.

Les også
Nå kommer endelig OLED-TV-ene i salg
Les også
Kan LEC vippe OLED av pinnen?
Les også
Grundig begynner kanskje med Ultrabooks
Les også
Slik blir HBO i Norge
annonse

Les også