Tek.no

Nyhet

Kan LEC vippe OLED av pinnen?

«Rivalen» byr på et billigere og mer fleksibelt alternativ.

LunaLEC
Vegard Ottervig
12 Sept 2012 05:30

OLED er en av den nærliggende framtidens mest lovende teknologier for store skjermer, med sin lave energiforbruk, gode bildekvalitet og fleksibilitet i forhold til LCD.

Men OLED er ikke kongen på haugen ennå, og det finnes flere andre rivaler som kniver om forbrukernes gunst. En av disse er LEC, som står for light-emitting electrochemical cell. Nå har forskere fra Sverige og Danmark klart å produsere slike celler på en effektiv måte, og hevder at metoden også kan brukes til store paneler.

Billig rullemetode

En av de potensielle fordelene med OLED, er at fleksible paneler kan produseres billig ved hjelp av såkalt roll-to-roll-behandling, eller R2R. Denne prosessen innebærer at man lager elektroniske enheter på en rull med fleksibel plast eller metallfolie.

Selv om det forskes som aldri før på dette feltet, har det fremdeles ikke lyktes forskere å utvikle en effektiv metode for OLED-produksjon. Det har derimot våre nordiske naboer klart med LEC, og de publiserte nylig en artikkel hos Nature Publishing Group for å informere om framskrittet.

Dårlig effektivitet

Polymerte LEC-paneler er likt polymer-OLED (P-OLED) i struktur, men i LEC blandes emitterpolymeren med en elektrolytt. LEC-teknologien dukket først opp for 15 år siden, men cellene med tre lag hadde svært lav effektivitet og kort levetid.

Enhetene er imidlertid veldig lett å produsere, og med fortsatt utvikling, hovedsakelig innen valg av elektroder, har LEC nå begynt å komme inn på markedet.

Skal opp på nivå med OLED

OLED byr fremdeles på bedre ytelse, men koster også mer å produsere. LEC-enhetene i den dansksvenske forskningen yter 10 lumen per watt og har en levetid på 5600 timer. Per dags dato benytter forskerne såkalt fall-fluorescerende LEC, men de påstår at ved å bevege seg over til fosforiserende (selvlysende) materialer, kan de få LEC opp på nivå med OLED.

De tre universitetene som er involvert i forskningen har nå startet et nytt selskap ved navn LunaLEC, slik at de kan fortsette å forske og utvikle teknologien, og kommersialisere den i framtiden.

(Kilde: Nature Publishing Group)

Les også
Derfor vil OLED være dyrt i lang tid
Les også
OLED-kampen tilspisser seg
Les også
HP slipper superslank skjerm
Les også
Fremtidens TV-er er griselekre
Les også
Grundig med alternativ til OLED
Les også
LGs OLED-TV er ferdigstilt
Les også
Philips viser frem ultrabred skjerm på IFA
annonse

Les også