Til hovedinnhold

Nå kommer endelig OLED-TV-ene i salg

Tross problemer er det første forhåndssalget åpnet.

Det har vært en del nyheter om OLED-TV-er i det siste, og ikke alt har vært av det positive. Vi har blant annet meldt at både Samsung og LG sliter med lav produksjonsavkastning og at de har begynt å rette blikket mot 4K isteden.

Til tross for alt dette blir det fremdeles utstilling av OLED på neste ukes CES-messe i Las Vegas, og i tillegg slipper LG endelig sin 55 tommer store OLED-TV på markedet.

Dyr glede

LGs OLED-TV er endelig ferdigstilt og dukker opp på markedet som 55EM9700.Foto: LG

Den nye TV-en heter 55EM9700 (tidligere 55EM9600), og vil lanseres først i LGs hjemland Sør-Korea neste måned. Prisen starter på 11 millioner won, altså over 57 000 kroner.

Da prisen først ble kjent på vårparten i fjor, lå den på cirka 55 000 kroner – inkludert moms. Den endelige prisen tilsier at en eventuell norsk sum vil bli langt høyere enn dette.

LG har fortalt at prisen på slike OLED-TV-er vil være om lag fem ganger så høy som med LCD-TV-er i samme størrelse, og det ser ut til å stemme.

Selskapet planlegger å satse friskt på å vise fram TV-en, og har kapret seg plass på mer enn 1400 utsalgssteder i Sør-Korea fra og med februar. Etter dette venter lanseringer i resten av verden, inkludert Europa.

«Framtidens TV-teknologi»

OLED-teknologien har blitt kalt «framtidens TV-teknologi», selv om produsenter i det siste også har fått øynene opp for skjermoppløsningen 4K.

OLED tilbyr blant annet høyere kontrast i bilder enn tidligere teknologier, såvel som overlegen energieffektivitet. OLED er også mye tynnere og mer fleksibelt enn LCD-skjermer, men har også hatt problemer med kort levetid og blå piksler.

Slank storhet

Vi tok en titt på TV-en i fjor og var ganske så fornøyde.Foto: Hardware.no

Når det gjelder selve 55EM9700, kan den skryte av en tykkelse på bare 4 millimeter og en vekt på mindre enn 10 kilogram. Bildet drar nytte av WRGB-teknologi, som innebærer fire subpiksler kontra tre som er vanlig. Her har LG tilføyd en hvit subpiksel i tillegg til rød, grønn og blå, og selskapet mener altså at dette forbedrer opplevelsen.

Dette skal resultere i mer fargerike og levende bilder enn tidligere, samtidig som kontrastforholdet skal sørge for optimale forhold på skjermen uavhengig av eksterne lysforhold og innsynsvinkler.

Glimrende bildekvalitet

Vi fikk en sniktitt på OLED-TV-en i mai, og da kunne vår utsending konstatere at «bildekvaliteten er den beste vi har sett på en TV noen gang».

Robust design og lav vekt ble også trukket fram som positive elementer, samtidig som egenskaper som stereoskopisk 3D og smart-TV-funksjonalitet var på plass.

Kampen om OLED

Sammen med Samsung er det LG som har banet vei når det gjelder masseproduksjon av store OLED-TV-er. Dette har vært et ledd i kampen mot synkende salgstall for TV-er verden rundt, og for å konkurrere mot japanske rivaler som Sony og Panasonic.

Det er fremdeles et stykke igjen å gå før OLED kan gjøre seg virkelig bemerket på TV-markedet. Anslag fra analyseselskapet DisplaySearch viser at det vil ta flere år før OLED-TV-er kommer opp i millionklassen i antall salg på verdensbasis, og da representerer det fremdeles bare en brøkdel av det totale TV-salget på mange titalls millioner årlig.

Samsungs 55 tommer store OLED-TV er også på vei, men det er foreløpig ikke kjent når den kommer for salg. Begge de sørkoreanske selskapene har som nevnt slitt med produksjonsproblemer, og foreløpig ser det ut til at det er LG som satser friskest på OLED.

(Kilde: LG)

annonse