Til hovedinnhold

Ny Chrome-utvidelse lar PC-en din dele informasjon med lyd

Spennende prøveprosjekt på gang fra Google-ingeniørene.

scyther5/Shutterstock.com, Google

Nye nettleser-utvidelser lanseres hele tiden, og det er relativt sjeldent at disse er spesielt oppsiktsvekkende. I et ferskt blogginnlegg har Google imidlertid nå kunngjort en ny utvidelse til sin nettleser Chrome som nok har potensiale til å heve et par øyebryn.

Utvidelsen har fått navnet «Tone» og gjør det rett og slett mulig for PC-er å kommunisere med hverandre kun ved hjelp av lyd. Det hele fungerer ved at to PC-er som befinner seg i nærheten av hverandre, og som har applikasjonen installert, kan sende og motta digital informasjon via mikrofonene og høyttalerne.

Sender pipelyder

Informasjonen sendes i form av bestemte pipelyd-sekvenser som tolkes av Tone-applikasjonen på mottakermaskinen. Den nåværende, eksperimentelle utgaven av applikasjonen er kun bygget for å dele URL-en som avsenderen er inne på i Chrome-nettleseren, men dette kan endre seg i senere utgaver.

Utvidelsen skal gjøre det like enkelt å dele informasjon som å snakke med sidemannen. Foto: Skjermdump/YouTube

Google skriver i blogginnlegget at hensikten med Tone-applikasjonen er å gjøre digital kommunikasjon like enkelt og intuitivt som å snakke med personen ved siden av deg. Ifølge selskapet har metoder som e-post og chat-programmer gjort det enklere å kommunisere over store avstander, men samtidig gjort det mer komplisert å kommunisere over korte avstander.

Den første prototypen av utvidelsen brukte lyder som ikke hørtes behagelige ut, og derfor valgte selskapet å bruke lydfrekvenser som lå utenfor det hørbare spekteret. Siden de fleste PC-mikrofoner er optimalisert for stemme la Google imidlertid inn en hørbar DTMF (dual-tone multi-frequency)-kodek i utvidelsen.

Ikke helt pålitelig

Ved å basere seg på lyd er løsningen riktignok ikke hundre prosent pålitelig, ifølge Google selv. Kvaliteten vil i stor grad påvirkes av blant annet hvordan PC-ene er plassert i forhold til hverandre, høyttalervolum/mikrofonsensitivitet og de akustiske egenskapene i rommet man befinner seg i.

Det er imidlertid fort gjort å sende informasjonen om igjen flere ganger etter hverandre, og ifølge Google er det som oftest tilstrekkelig å simpelthen oppjustere volumet på høyttaleren dersom lydsignalene ikke oppfattes av mottakeren. Selskapet ser for seg at applikasjonen både kan brukes i familiesammenheng og for eksempel i klasserom og andre steder hvor man sitter relativt tett på andre PC-brukere.

Om du har lyst til å teste Tone-utvidelsen kan du laste den ned fra Chrome-butikken. Enn så lenge kan den altså kun brukes til å dele URL-er med andre PC-er. En rask introduksjonsvideo kan du se under.

Lurer du på hvilken nettleser du bør satse på? Vi har testet nettlesere og funnet frem til den raskeste »

(Via ZDNet)

annonse