Dette er den kjappeste nettleseren
Vi har testet fire vanlige nettlesere og én som skiller seg litt ut.
Innhold
Introduksjon og gjestenettleser
Det har blitt midten av mai, og dermed er det på tide med en ny runde med nettlesertesting for å se hvilken av dem som yter best. Siden forrige gjennomgang har det kommet flere oppdateringer, og vi har med oss en spennende nykommer som vi faktisk allerede har snust litt på fra før, nemlig Vivaldi.
Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Fra å være et program for spesielt interesserte på 1990-tallet har det blitt helt essensielt. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.
Der det er brukere, finnes det også tilbydere. Vi har de kjente: Mozillas Firefox, Opera Softwares Opera, Microsofts Internet Explorer og Googles Chrome. Men også nye aktører entrer stadig nettleserscenen fordi de mener de kan tilby bedre opplevelser på webben enn de etablerte konkurrentene.
I tillegg til funksjonalitet og sikkerhet er det én faktor mange av oss er opptatt av under dagelig bruk, nemlig at nettleseren må være rask – og det er akkurat det vi tester i denne artikkelserien.
Gå rett til testresultatet »
Chrome er mest utbredt
Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.
Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og den har vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.
Vi har ikke med Safari i denne testen. Grunnen til det er at Windows-versjonen av denne ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig, kan du titte på nettleserguiden fra tilbake i november 2013.
Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 42, har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».
Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome. Det skal likevel nevnes at Chrome er en skikkelig energikrevende skapning, så om du vil ha lang batteritid på din bærbare pc bør du kanskje vurdere en konkurrent.
Firefox, som nå foreligger i versjon 38, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som omtrent lever på webben.
Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsofts Windows. Nå for tiden er den langt fra noen storkar, og bruken tralter stadig nedover på verdensbasis. Nettleseren har ikke fått noen oppdatering siden forrige runde, siden Microsofts utviklere nå heller jobber på høygir med erstatteren – kalt Edge – som skal være klar til lanseringen av Windows 10 i sommer.
Vi har allerede målt ytelsen til Edge (tidligere Spartan):
Den overrasket svært positivt i vår Windows 10 sniktitt »
Opera er det norske alternativet, og er du patriot er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har PC-versjonen en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den imidlertid mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til landsmannen.
Månedens gjestenettleser: Vivaldi
For omtrent et år siden skjedde det noe med Opera. Borte ble en hel haug av funksjonalitet og nettleseren ble gjenfødt med en Chromium-motor, altså den samme som Chrome bruker. Dette gjorde nettleseren raskere enn den var med den eldre Presto/Webkit-motoren, men fart er ikke alt, noe Opera fikk merke av tilbakemeldingen fra trofaste brukere.
Opp fra asken av Opera 11 – den for mange siste «skikkelige» Opera-versjonen – står Vivaldi.
Vivaldi er i likhet med Opera også norsk og er skaperverket til blant annet den tidligere Opera-gründeren Jon Von Tetzchner.
Selv om Vivaldi foreløpig er i en veldig tidlig utviklingsfase ser det allerede nå ut til at nettleseren kan bli et spennende alternativ for de litt ekstra kresne brukerne. Og selve inspirasjonskilden er ikke spesielt godt skjult: Opera 11.
I den foreløpig siste utviklerversjonen av Vivaldi finner vi nemlig igjen flere elementer gamle Opera-brukere drar kjensel på, som sidestolpen hvor du kan lage deg små raske notater, se siste nedlastinger og hente frem kontaktinfo. Mange likte godt muligheten til å få e-posten sin rett inn i gamle Opera og ble skuffet da nettleseren droppet funksjonen. Med Vivaldi er e-posten på vei inn i nettleseren igjen – selv om vi foreløpig får beskjed om at alt ikke er helt klart i testversjonen.
En annen funksjon vi liker med Vivaldi er muligheten til å gruppere og stable faner sammen. Det gir en mer oversiktlig opplevelse når en surfer rundt og samler informasjon om ulike temaer eller oppgaver.
En egen «Quick Commands»-boks, som aktiveres med F2-tasten viser deg faner som er åpne og lar deg veksle raskt mellom disse, i tillegg til å vise en oversikt over andre funksjoner du kan velge. Denne boksen virker som en litt mindre hendig utgave av Spotlight-funksjonen mange kjenner fra OS X, og mens vi ikke helt ser den store nytteverdien i dag, kan det jo tenkes Vivaldi-teamet har noen lure anker om bruksområdene dens i fremtiden.
Les mer om Vivaldi i vår tidlige sniktitt »
Resultat
Store forskjeller
For å finne ut hvilken nettleser som er raskest starter vi med å fyre i gang Kraken, den første av våre fire tester. Kraken er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.
Denne gangen er det Chrome som kommer best ut rent ytelsesmessig, men vi ser at Opera ligger rett bak og i praksis vil en merke null forskjell mellom disse to når en surfer rundt på «webben».
Firefox og nykommeren Vivaldi ligger også tett på, mens Intenet Explorer som vanlig ligger milevis bak.
Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså står bak nettleseren Chrome. Octane måler også JavaScript-ytelse. Resultatene er oppgitt i antall poeng.
I Octane v2 er det Chrome som klatrer til topps, nok en gang tett fulgt av Opera og Vivaldi. Firefox er ikke så veldig langt bak, mens Internet Explorer fremdeles er langt etter de andre kandidatene.
I dag har de fleste maskiner godt med minne. Derfor er det ikke nødvendigvis en dårlig ting at nettleserne utnytter den hukommelsen som kanskje likevel er tilgjengelig for å gjøre nettopplevelsen både bedre og raskere for deg. Vi liker likevel å teste minnebruken på de ulike nettleserne da det erfaringsmessig er store forskjeller mellom dem. Vi tester først minnebruken ved bare én fane, før vi øker til totalt fem faner.
Internet Explorer er her den nettleseren som viser soleklart mest moderasjon når vi åpner kun én fane. Straks vi åpner flere faner stiger imidlertid minnebruken raskt.
For det er Firefox som nok en gang kommer ut som den nettleseren som bruker minst minne ved flere faner åpne. Firefox bruker heller ikke veldig mye mer minne enn Internet Explorer ved én fane, så vi ville nok ikke valgt Internet Explorer bare fordi den er litt snillere mot minnet ved lett surfing når vi vet hvordan den presterer i de andre ytelsestestene.
Chrome, Opera og Vivaldi bruker langt mer minne enn Firefox og Internet Explorer ved både én og flere åpne faner. Spesielt Vivaldi og Opera gjør det dårlig ved flere faner, og vi lurer på hvor mye minne Vivaldi vil forsyne seg av når den tidligere omtalte e-postklienten også implementeres i den ferdige versjonen. Nå er det likevel ikke sikkert utviklerne har prioritert å optimalisere minnebruken i en så tidlig fase, så det blir spennende å følge med i prosessen og komme tilbake med en test når nettleseren foreligger i endelig versjon.
Den siste ytelsestesten kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacekeeper, og tester nettleserene våre i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5 som brukes nær sagt over alt på nettet i disse dager.
Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome stikker av med seieren, med Opera på andreplassen. I februarrunden av nettleserguiden så vi at Firefox gikk forbi Opera, og i mars fortsatte nettleseren klatreferden helt til topps forbi Chrome. Denne gangen befester Firefox posisjonen, med både Chrome og Opera hakk i hel. Vivaldi følger også rett bak, før vi finner Internet Explorer helt på bunnen og totalt ute av «gamet».
Chrome er kjappest
Denne runden har vært en av de tetteste på lenge. Mens vi i forrige runde så til dels store forskjeller i ytelsestestene har disse virkelig krympet denne gangen, noe som har gitt utslag på resultatlistene og vår anbefaling.
Firefox, som vant forrige runde, har igjen blitt innhentet av Chrome – nettleseren som har vunnet de fleste av våre månedlige nettleserdueller.
Både Firefox og til dels Opera synes vi likevel gjør en svært god jobb, og om du sitter på en av disse nettleserne i dag ser vi liten grunn til å endre på det.
Vivaldi er en spennende ny nettleser som fortsatt er under utvikling, men kommer litt i skyggen av spesielt Chrome og Firefox rent ytelsesmessig. Når det kommer til både funksjoner og ytelse blir det spennende å følge Vivaldi mot den endelige slipp-versjonen hvor det forhåpentligvis gjøres noe med minnebruken.
Internet Explorer er som vanlig en nettleser for spesielt interesserte og bør kun brukes om du trenger den for å utføre spesifikke oppgaver hvor den er påkrevd.
Forskjellene er, alt i alt, ikke veldig store. I alle fall om vi utelukker Internet Explorer. Dermed er det fortsatt ganske opp til deg å bruke den nettleseren, være seg Chrome, Firefox eller Opera, som du trives best i. De føles nemlig ganske så raske alle sammen, og de fleste har mer enn nok minne til å dra selv de mest ressurskrevende nettleserne.
Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene gir deg mest igjen for pengene »