Til hovedinnhold

Google fryser Flash

Hvis du bruker Chrome mye er dette gode nyheter for både RAM-en og batteriene dine.

Foto: Shutterstock | Montasje: Tek.no

Du bruker sannsynligvis Chrome som din nettleser. Det har vi tall på. Da har du kanskje merket at det er en rask nettleser med mange nyttige funksjoner, særlig hvis du også har en Google-konto. Men du har kanskje også merket hvor mye minne den karer til seg når du har mange faner åpne? Dette kan skape en kjedelig flaskehals som går ut over systemytelsen, og – hvis du sitter på en bærbar enhet – redusere batteritiden.

Nå melder nettstedet Gizmodo at Google i samarbeid med Adobe tar grep for å løsne denne flaskehalsen i en ny oppdatering, ved å fryse Flash-innhold på nettsidene på en smart måte. Programvareingeniør og Strømsparer fra Google, Tommy Li, skriver dette i et blogginnlegg:

– Når du er på en nettside som kjører Flash, skal vi på en intelligent måte pause innhold (som Flash-animasjoner) som ikke er sentrale for nettsiden, samtidig som sentralt innhold (som video) skal spille av uten avbrytelse, skriver Li.

Windows ulike strømmoduser har også mye å si; Tre enkle grep ga oss 75 prosent bedre batteritid (Tek Ekstra) »

Kan gi en time mer i batteritid

Det finnes nettlesertillegg som kan gjøre noe lignende, men det Li beskriver er en integrert løsning som krever lite av brukeren. Vi skal ikke trenge å fortelle nettleseren hva som skal spilles av eller ikke, den skal forstå det selv. Hvis den nye oppdateringen likevel fryser innhold du har lyst til å se, kan du gjenoppta avspillingen ved å klikke på elementet.

– Denne oppdateringen reduserer strømforbruket betydelig, og lar deg surfe på nettet lenger før du må jakte etter strømuttak, skriver Li videre i bloggposten.

Oppdateringen skal nå ligge ute på Beta-versjonen av Google Chrome for desktop, og vil snart komme til de vanlige utgavene. Det vil si; Google skriver «snart», Gizmodo skriver september. Li skriver heller ikke hvor mye strøm oppdateringen sparer i praksis, men ifølge Gizmodo kan det gi 10-20 prosent ekstra batteritid, alt etter hvor mye du bruker Chrome.

Apple kan ønske velkommen etter

Selv om dette er gode ting fra Google, ser det ut til at hastighet har vært en større prioritet enn strømsparing når det kommer til Chrome. I 2013 kom Apple med en oppdatering til sin nettleser Safari. Oppdateringen la blant annet til funksjoner som lar nettleseren gjette hvilke aktive elementer i en fane du faktisk benytter deg av, og som stopper aktivt innhold i nettleserfaner du ikke ser på.

Chrome er utvilsomt en rask nettleser, men er den raskest? Svaret får du i vår nettleser-test her (Tek Ekstra) »

(Kilde: Chromes utviklerblogg, Gizmodo)

annonse