Til hovedinnhold

Med 3 GHz under panseret løper denne fra Galaxy S III

Ikke la deg lure av utseendet.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / Barcelona: Før årets mobilmesse lovet selskapet ST Ericsson å vise en ny mobilprosessor med superkrefter. Selskapet hevdet at de flyttet kraften fra en PC inn i en mobiltelefon, ved å kjøre svært høy klokkehastighet.

Les også: Lover PC-fart i mobilen

Nå skal det sies at hastigheten på en prosessor avhenger av utrolig mye mer enn akkurat klokkehastighet, men det er fortsatt et svært imponerende tall den halvt svenske brikkeprodusenten opererer med. Den nye generasjonen NovaThor-brikker skal nemlig kunne klokkes til 3 GHz uten problemer.

Vises frem i «murstein»

Foreløpig har ikke brikken noe særlig imponerende bosted. ST Ericsson har puttet den inn i en av sine referansedesign for plattformen. Slike referansedesign varierer veldig i utforming. Noen er så godt som ferdige mobiltelefoner, som sannsynligvis kunne vært solgt til vanlige forbrukere, slik for eksempel Intels referansedesign for Atom/Medfield var. Andre igjen er som ST Ericssons løsning, nemlig en diger murstein med liten, og lite imponerende, skjerm, samt en hel haug utganger for alt mellom himmel og jord.

Den ulekre innpakningen er likevel mer enn tilstrekkelig til å se brikken i aksjon.

Klar, ferdig, gå ...

I demonstrasjonen vi får bruker ST Ericssons representant to apper. Den ene gir teknisk informasjon om systembrikken over det som foregår på skjermen. Den andre appen er en grafikkdemo som må laste inn store mengder grafikk før den kan begynne å kjøre.

Så fort appen er ferdig lastet inn, er det først og fremst grafikkdelen av brikken som styrer showet. Derfor er det lastetiden som er interessant, og ikke hvordan grafikken ser ut, eller hvor jevnt det flyter.

Gaell Salles i ST Ericsson demonstrerer hastigheten på den nyeste toppmodellen i NovaThor-serien.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Betydelig raskere

ST Ericssons representant er svært påpasselig med å tømme minnet på de to telefonene for hver gang, slik at ikke den ene eller den andre skal ha appen forhåndslastet. Det innebærer at selskapet restarter sin egen testenhet helt, mens for konkurrenten, som for anledningen er en Samsung Galaxy S III, bruker de en oppgavebehandler som stopper alle kjørende apper.

Selv om vår mann starter appen et lite øyeblikk tidligere på Samsungs telefon, klarer den store, brune klossen å komme i gang betydelig tidligere. Rundt fem sekunder i lastetid skiller mellom de to Android-enhetene.

Topphastighet: 3 GHz

Underveis ser vi at klokkehastigheten på prosessorkjernene stiger fra 400 MHz opp til 3 GHz, før den slakker ned igjen når alt er ferdig lastet og grafikkprosessoren tar over.

NovaThor L8580 er i bunn og grunn en vanlig systembrikke med to prosessorkjernen av typen Cortex-A9. ST Ericsson kaller likevel teknologien for eQuad. Det kommer av at hver av de to kjernene lynraskt kan endre egenskaper, med nedgang i både hastighet og strømforbruk. Dermed kan de brukes både når det skal spares strøm, og når det kreves veldig høy ytelse.

Krever vanligvis flere kjerner

Alle mobile prosessorer kan endre klokkehastighet, men forskjellen her skal altså være at L8580 går eksepsjonelt lavt i strømforbruk på de laveste hastighetene. Det ST Ericsson her gjør med bare to prosessorkjerner krever vanligvis at man har minst to typer svært forskjellige kjerner i en brikke. Samsungs kommende Exynos 5 Octa er et eksempel på det, med sine fire Cortex A15-kjerner som jobber på lag med fire strømsparende Cortex A7-kjerner.

Prosessorutviklerne hos ARM kaller metoden big.LITTLE.

Ifølge ST Ericssons representant på messen, skal utviklingskostnadene nede for produsentene ved at den nye brikken er helt lik forrige generasjn på undersiden. Dermed kunne mobilprodusenter i praksis skapt en kjappere mobil, bare ved å bytte ut brikken i en eksisterende modell. Det er ventet at NovaThor L8580 vil være i salg om rundt ett år.

Selskapet hadde en skrytevegg med noen av enhetene som baserer seg på dagens NovaThor-brikker.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Produktsjef i ST Ericsson, Lionel Graff, viser frem high speed-video i HD, en NovaThor L8540 sørger for kreftene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Høyhastighetsvideo

Brikkeprodusenter gjør stadig mer enn å bare lage brikker. I disse dager utvikler de både apper og funksjoner, som viser hva brikkene deres kan gjøre, og som gjør at mobilprodusentene kan skille seg ut. ST Ericsson er ikke noe unntak.

Da vi var innom området deres fikk vi også se hva den kommende NovaThor L8540-brikken kunne gjøre. Dette er en noe svakere systembrikke enn L8580. Her er det to helt tradisjonelle Cortex A9-kjerner som gjelder, men med en klokkehastighet som går helt opp til 1,85 GHz, og samme grafikkteknologi som i storebror, er det ikke nødvendigvis snakk om noen svekling.

For å demonstrere det ble brikken brukt til å ta opp såkalt high speed-video. Det går ut på at man fanger betydelig flere bilder i sekundet enn de 25-30 bildene som kreves for at øyet skal oppfatte bevegelsen som jevn. Her fanges det hele 120 bilder i sekundet.

Når videoen så spilles av igjen, går den med en fjerdedel av hastigheten – altså saktefilm.

Saktefilm i HD

Funksjonen er på ingen måte ny. Vi har sett den både i kompaktkamera og mobiltelefoner tidligere. Det som er relativt nytt er at ST Ericssons systembrikke er rask nok til å gjøre dette opptaket i HD-oppløsning. Som regel må du som bruker forsake svært mye kvalitet hvis du ønsker å bruke denne typen funksjoner.

Vi fikk med oss et opptak fra telefonen. Det skal sies at kvaliteten ikke ble helt fantastisk, men oppløsningen er riktig og videoen flyter jevnt. Vi mistenker at bedre kvalitet er et spørsmål om optimalisering av programvare, og at opptaket blir gjort på en bedre kameratelefon enn referansedesignen til ST Ericsson.

Mer informasjon om de nye NovaThor-brikkene er å finne på ST Ericssons egne sider.

annonse