NyhetÅret som gikk: Del 2 av 5

Vi blir kjent med helt nye typer produkter

Mobilprodusentene kombinerer stadig flere egenskaper i samme dings.

Hapå-dingser

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

I denne delen av årskavalkaden vår kommer vi til nye kategorier dingser. Det siste året har det kommet så mange merkverdigheter fra de store mobilprodusentene, at mange av dem antakeligvis bare ville blitt ledd av om de kom for fem år siden. Det er ikke dermed sagt at de er dårlige idéer.

Pebble var ett av produktene som virkelig satte fart i smartklokkefokuset. I år har produktkategorien fått enorme mengder spalteplass.Foto: Pebble
Sony er på sin tredje generasjon smartklokke, med SmartWatch 2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsungs Galaxy Gear har innebygget kamera og fungerer som håndfri. Ulempen er litt kort batteritid og at den bare støtter Samsung-telefoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

"Hapå-dingser"

Det blir ofte mye ståhei når en ny type produkter er på vei inn på markedet. Men ståheien rundt såkalte "wearable devices" har vi ikke sett noe som likner på på en stund. Navnet kan muligens oversettes til hapådingser, og omfatter smart elektronikk som du kler på deg. Det kan handle om klokker, briller eller mange andre typer ting som du bærer på kroppen, og ikke i lomma.

Analytikerne har så langt vært relativt samstemte i at de venter at Apple og Samsung vil trekke fremst i feltet. Samsung lanserte smartklokken Galaxy Gear under årets IFA-messe, men foreløpig har ikke klokken tatt av. Muligens ikke så rart, ettersom den innledningsvis bare snakket sammen med Galaxy Note 3.

Når vi nå nærmer oss utgangen av 2013 fins det haugevis av ulike smartklokker på markedet. I tillegg kommer alle hybridproduktene. Garmin har alt begynt å oppdatere de Bluetooth-utstyrte treningsklokkene sine til å fungere som smartklokker, og stadig nye merker kommer til fra steder som spleiseportalene Kickstarter og Indiegogo.

Apple har ikke lansert sin smartklokke, men nyhetsbildet det siste året, har flere ganger inkludert ansettelser, og oppkjøp, som sterkt tyder på at produktet nå er underveis. Akkurat når vi får se det er ikke godt å si. Apple er øyet i en konstant herjende ryktestorm, og selv om ryktene rundt oppdaterte produkter ofte stemmer, har ryktene om nye produktkategorier en tendens til å komme veldig mye tidligere enn selve produktene, eller å rett og slett være feil.

Google Glass er et produkt som har fått rikelig med oppmerksomhet i år - foreløpig er ikke smartbrillene i vanlig produksjon.Foto: Google / Martin Missfeldt

Også her er det naturlig å nevne Sony. Hvis vi tar med den lille LiveView-klossen som ble lansert for noen år siden, den gang av Sony Ericsson, er selskapet nå på sin tredje generasjon smartklokker. Selv om heller ikke Sonys klokker kan skilte med å være allemannseie ennå, er det sannsynligvis en stor fordel å være langt forbi de vanskelige førstegenerasjonsproduktene idet resten av feltet endelig begynner å lukte på kategorien.

Året som har gått har altså vært preget av at langt flere ting enn telefonene våre er i ferd med å bli smarte. Men, det har også vært preget av et avventende marked.

På neste side ser vi nærmere på årets hybriddingser