Til hovedinnhold
NyhetÅret som gikk: Del 2 av 5

Vi blir kjent med helt nye typer produkter

Mobilprodusentene kombinerer stadig flere egenskaper i samme dings.

Shutterstock/Leo Kropotov

Hapå-dingser

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

I denne delen av årskavalkaden vår kommer vi til nye kategorier dingser. Det siste året har det kommet så mange merkverdigheter fra de store mobilprodusentene, at mange av dem antakeligvis bare ville blitt ledd av om de kom for fem år siden. Det er ikke dermed sagt at de er dårlige idéer.

Pebble var ett av produktene som virkelig satte fart i smartklokkefokuset. I år har produktkategorien fått enorme mengder spalteplass.Foto: Pebble
Sony er på sin tredje generasjon smartklokke, med SmartWatch 2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsungs Galaxy Gear har innebygget kamera og fungerer som håndfri. Ulempen er litt kort batteritid og at den bare støtter Samsung-telefoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

"Hapå-dingser"

Det blir ofte mye ståhei når en ny type produkter er på vei inn på markedet. Men ståheien rundt såkalte "wearable devices" har vi ikke sett noe som likner på på en stund. Navnet kan muligens oversettes til hapådingser, og omfatter smart elektronikk som du kler på deg. Det kan handle om klokker, briller eller mange andre typer ting som du bærer på kroppen, og ikke i lomma.

Analytikerne har så langt vært relativt samstemte i at de venter at Apple og Samsung vil trekke fremst i feltet. Samsung lanserte smartklokken Galaxy Gear under årets IFA-messe, men foreløpig har ikke klokken tatt av. Muligens ikke så rart, ettersom den innledningsvis bare snakket sammen med Galaxy Note 3.

Når vi nå nærmer oss utgangen av 2013 fins det haugevis av ulike smartklokker på markedet. I tillegg kommer alle hybridproduktene. Garmin har alt begynt å oppdatere de Bluetooth-utstyrte treningsklokkene sine til å fungere som smartklokker, og stadig nye merker kommer til fra steder som spleiseportalene Kickstarter og Indiegogo.

Apple har ikke lansert sin smartklokke, men nyhetsbildet det siste året, har flere ganger inkludert ansettelser, og oppkjøp, som sterkt tyder på at produktet nå er underveis. Akkurat når vi får se det er ikke godt å si. Apple er øyet i en konstant herjende ryktestorm, og selv om ryktene rundt oppdaterte produkter ofte stemmer, har ryktene om nye produktkategorier en tendens til å komme veldig mye tidligere enn selve produktene, eller å rett og slett være feil.

Google Glass er et produkt som har fått rikelig med oppmerksomhet i år - foreløpig er ikke smartbrillene i vanlig produksjon.Foto: Google / Martin Missfeldt

Også her er det naturlig å nevne Sony. Hvis vi tar med den lille LiveView-klossen som ble lansert for noen år siden, den gang av Sony Ericsson, er selskapet nå på sin tredje generasjon smartklokker. Selv om heller ikke Sonys klokker kan skilte med å være allemannseie ennå, er det sannsynligvis en stor fordel å være langt forbi de vanskelige førstegenerasjonsproduktene idet resten av feltet endelig begynner å lukte på kategorien.

Året som har gått har altså vært preget av at langt flere ting enn telefonene våre er i ferd med å bli smarte. Men, det har også vært preget av et avventende marked.

På neste side ser vi nærmere på årets hybriddingser

Hybriddingsene tar av

Teknologi du kler på deg er ikke den eneste produktkategorien som har tatt av i år. Ulike kombinasjonsprodukter har også gått fra å være heller uvanlige, til å nesten bli normen.

Fra denne siden likner Galaxy S4 Zoom mye på en vanlig Galaxy S4.Foto: Samsung
Men fra baksiden ser den ut som et vanlig kompaktkamera.Foto: Samsung

Hybriddingsene tar av

Hva er egentlig en mobil? Hva er et nettbrett? Og, hva er egentlig et kamera, eller en klokke? Alle disse spørsmålene har blitt betydelig vanskeligere å svare på i 2013.

Mobilprodusentene har lenge eksperimentert litt, og tatt med nye typer teknologi inn i telefonene sine. Men, i år må man kunne si at det har tatt av. En svært høy andel av årets nylanseringer befinner seg i ett eller annet grenseland.

Noen mobiler er så store at du nesten ikke får plass til dem i lommen, med den fordelen at du kanskje ikke trenger et separat nettbrett. Noen mobiler minner mer og mer om vanlige kompaktkamera i formen, og er utstyrt for å ta svært gode bilder.

Nettbrett med både Windows og Android, samtidig, har dukket opp. Det fins knapt et nettbrett på markedet du ikke kan «lage laptop av» ved å koble til et tastatur – enten med tilbehør fra samme produsent, eller med tilbehør fra tredjeparts produsenter, som Logitech og Belkin.

Smartklokkene forsøker å viske ut skillet mellom en rekke forskjellige typer armbånd, enten det handler om vanlige klokker, treningsklokker eller kompakte GPS-varianter. Dette er det ikke bare de tradisjonelle mobilprodusentene som driver med, men også produsentene som normalt hører hjemme i hver av disse leirene.

Det har vært et litt forvirrende år, og det har bare gjort det mer spennende.

I fjor begynte ST Ericsson å gjøre seg gjeldende med NovaThor-brikkene sine. I år tok samarbeidet mellom Ericsson og ST Microelectronics slutt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det pleide ikke å være så uvanlig å støte på Texas Instruments-brikker i heftige smarttelefoner. Nå har selskapet nesten blitt borte fra mobilverdenen. Her en Motorola Razr med TI OMAP4430.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

ST Ericsson og Texas Instruments

Det er lett å komme i en skvis på mobilmarkedet, til tross for at det selges enormt mange mobiltelefoner verden rundt. I fjor var de to brikkeprodusentene Texas Instruments og ST Ericsson hjertelig til stede, og forsøkte å få has på sin del av kaken. Førstnevnte hadde systembrikker i enkelte av toppmodellene, mens ST Ericsson for det meste gjorde seg synlig i modeller midt på prisstigen.

Siden den gang har Texas Instruments varslet at de ikke fokuserer like mye på mobile løsninger, og trukket seg litt ut av markedet. Du kan fortsatt finne en og annen telefon basert på brikkene deres, men da skal du lete relativt godt.

Ericsson har trukket seg ut av ST Ericsson-samarbeidet, og dermed stod franske ST Microelectronics igjen med systembrikkene, kjent under navnet NovaThor.

Før pleide også Samsung å bruke sine egne Exynos-brikkeri telefonene som ble sendt til det europeiske markedet. I det siste har de imidlertid brukt Qualcomms brikker i toppmodellene som selges i denne delen av verden.

Qualcomm har sakte men sikkert bygget seg opp til å bli den skinnende stjernen på mobilhimmelen, som Intel lenge har nytt godt av å være på PC-fronten. Nesten uten unntak har samtlige av årets viktigste telefoner inneholdt utstyr fra Qualcomm. Det kan bli en vanskelig nøtt å knekke for både Nvidia og Intel, som begge har veldig lyst på en bit av mobilmarkedet.

Del tre av årskavalkaden kommer i morgen, og denne gangen skal det handle om Nokia og HTC

annonse