Til hovedinnhold

Lover PC-fart i mobilen

Første prototype på smartmobil med 3 gigahertz vises neste uke.

iStockphoto

ST-Ericsson kommer på mobilmessen Mobile World Congress neste uke til å demonstrere en prototype på en mobil som vil etterlate dagens telefonmodeller i støvet, skal vi tro en pressemelding fra selskapet.

Prosessorarkitekturen eQuad som benyttes i NovaThor L8580 lar hver kjerne kjøre på opptil 2,5 GHz, eller på lavere hastighet med en spenning på bare 0,6 volt.Foto: ST-Ericsson

Selskapet står bak systembrikken Novathor, som brukes i enkelte telefonmodeller fra blant annet Sony og Samsung. I januar ble den nyeste generasjonen Novathor-brikke, L8580, lansert. Nå skal brikken endelig demonstreres – på hastigheter vi hittil ikke har sett i mobiltelefoner.

Den nye systembrikken vil inneholde fire prosessorer av typen ARM Cortex-A9, normalt klokket til maks 2,5 gigahertz (GHz). På messen kommer imidlertid ST-Ericsson til å gi litt ekstra gass, og kjøre prosessorene på hele 3 GHz i telefonprototypen som skal vises.

"Ved å demonstrere L8580 på denne hastigheten, avdekker ST-Ericsson verdens raskeste smartmobil-prosessor", skriver ST-Ericsson i en pressemelding.

Administrerende direktør Didier Lamouche i ST-Ericsson.Foto: ST-Ericsson

Ikke nyeste teknologi

Produsenten hevder at den nye brikken er et gjennombrudd både når det gjelder hastighet, strømforbruk og total ytelse. Strømforbruket skal være 35 prosent lavere enn konkurrentenes brikker på samme frekvens.

– Med NovaThor L8580 bringer ST-Ericsson hastigheter normalt forbeholdt PC-er til mobile enheter, sier sjef i ST-Ericsson, Didier Lamouche.

NovaThor L8580 inneholder også en PowerVR SGX544-grafikkprosessor, samt at den har innebygget støtte for LTE (4G).

Den nye brikken er imidlertid ikke basert på den nyeste ARM Cortex-A15-arkitekturen, som benyttes i blant annet Nvidias nye Tegra 4-brikke og Samsungs Exynos 5. Dermed vil den neppe være like rask som disse brikkene, hvis man ikke kjører dem på en høyere klokkehastighet.

Du kan lese tekniske spesifikasjoner på NovaThor L8580 her.

Her kan du lese mer om de nyeste superbrikkene som kommer i årets mobiler:

Amobil.no er tilstede på Mobile World Congress. Lik oss på Facebook, så gir vi lyd fra oss når det dukker opp noe ekstra spennende på messen.

(Kilde: Pressemelding)

annonse