Til hovedinnhold

Qualcomm har lansert sin første 64-bits brikke

Men Snapdragon 410 er ikke noe råskinn.

Qualcomms systembrikker står i nesten alt som kryper og går av viktige mobiler om dagen. Den siste tiden har selskapet gradvis avslørt mer av hvordan 2014 vil se ut, for oss som synes spesifikasjoner er gøy.

Snapdragon 805 tar over toppmodelltronen fra dagens Snapdragon 800. Telefoner basert på denne brikken er ventet å komme i første halvår av 2014. Dagens nyhet heter imidlertid Snapdragon 410, og er ikke en toppmodell, men snarere en brikke som skal inn i rimeligere telefoner.

Les også: Denne superbrikken kommer i neste års mobiler

Først med 64 bits arkitektur

Det som er spesielt med brikken, er at det er Qualcomms første brikke med 64-bits arkitektur. Qualcomm har lenge laget sine egne, tilpassede, design basert på ARMs instruksjonssett, men denne gangen er det rene ARM Cortex A53-kjerner som brukes i brikkene.

Hvor mange av dem som vil få plass i den nye brikken sier dagens pressemelding ingenting om. Dagens Snapdragon 400-brikker fås imidlertid i både to- og firekjerners utgaver, og strekker seg fra klokkehastigheter på 1,2 GHz til 1,7 GHz.

Les testen av Sony Xperia Z1 med Snapdragon 800

Tar over for Cortex A7

Cortex A53 er prosessorene som tar over for dagens Cortex A7-prosessorer fra ARM. Selskapet som utelukkende driver med prosessordesign har en langt mer høytytende prosessorserie på vei også, Cortex A57. Den er ventet å ta over for dagens Cortex A15-varianter, men havner altså ikke i denne systembrikken.

Ved siden av den nye arkitekturen, vil Snapdragon 410 også ha innebygget 4G-modem, slik at det blir enkelt for mobilprodusentene å gi rimeligere telefoner støtte for de nye, raske mobilnettene.

Qualcomm sier i sin pressemelding at de har som målsetning å få integrert 4G-støtte på tvers av alle sine nye systembrikker.

Ikke den råeste grafikkløsningen

På grafikksiden av ting er det formodentlig litt mindre spennende nyheter å hente her. Brikken er utstyrt med grafikkprosessoren Adreno 306. Dette er oppfølgeren til dagens Adreno 305-løsning, som ikke er noen voldsomt potent løsning. Akkurat hvor god ytelsen blir er foreløpig ikke kjent.

Qualcomm har imidlertid avslørt at støtte for avspilling, og opptak, i full-HD, og kameraoppløsninger på inntil 13 megapiksler er på plass. Dagens toppmodell, Snapdragon 800, støtter opptak og avspilling i såkalt 4K-oppløsning. Dette vil altså være en brikke som legger seg greit under også Qualcomms snart avløste toppmodell i ytelse.

Les også: Sniktitt på Qualcomm Snapdragon 800

(Kilder: pressemelding, arstechnica.com)

Mer om
annonse