Til hovedinnhold

Ny 3D-skriver kan gi oss skjermer som er enda bedre enn OLED

Den lovende «QLED»-teknologien er nå mye nærmere en realitet.

Jaros/Shutterstock.com

I «kampen» mellom de nye TV-teknologiene som har blitt introdusert de siste årene er det langt på vei 4K-oppløsningen som har endt opp med å bli det nye satsingsområdet. Dermed er OLED-teknologien, som tidligere har blitt spådd en lys fremtid, i stor grad blitt nedprioritert av aktører som Sony og Panasonic, og i tillegg har Samsung også utsatt OLED-satsingen.

OLED har imidlertid en konkurrende teknologi som ikke har fått så mye omtale ennå, nemlig den såkalte «quantum dots»-teknologien (QLED), som vi faktisk skrev om allerede i 2011. QLED-løsningen går i korte trekk ut på å lage skjermer av ørsmå, strømledende nanokrystaller som lyser når de tilføres strøm og avgir ulike farger avhengig av størrelsen og oppbygningen til krystallene.

Første QLED-3D-skriveren et faktum

QLED-teknologien byr på mye høyere lysstyrke, langt mer presis fargegjengivelse og vesentlig høyere energieffektivitet enn LCD-teknologien. I tillegg har QLED den fordelen at den ikke baserer seg på organisk materiale, slik som OLED-skjermene, som betyr bedre holdbarhet og lengre levetid.

Illustrasjonsbilde som viser prosessen.Foto: Princeton University

En effektiv produksjonsmetode for QLED har imidlertid latt vente på seg, men nå kan nettstedet Cnet melde at forskere ved Princeton-universitetet i USA har gjort et stort gjennombrudd. De har nemlig laget det de kaller verdens første 3D-skriver som kan skrive ut QLED-lamper.

3D-skriveren ble utviklet over en periode på to år og skal ha kostet 20 000 dollar, rundt 135 000 kroner. Skriveren fungerer ved å skrive ut til sammen fem supertynne lag. Selve QLED-ene, som bestod av såkalte «kadmium-selen»-krystaller, ble skrevet ut oppå lag av andre strømledende stoffer, og et katode-lag ble lagt på toppen.

Kan gi skjermer på kontaktlinser

Ifølge forskerne var de 3D-skrevne QLED-ene i stand til å avgi svært rene og justérbare farger, og kan dermed altså potensielt brukes i TV-skjermer. 3D-skriveren gjør det imidlertid også mulig å skrive QLED-lagene, som både er fleksible og gjennomsiktige, på en rekke andre typer overflater.

Forskerne mener dette blant annet kan føre til at man kan skrive små skjermer direkte på kontaktlinser. Det er imidlertid ikke bare skjermteknologi den nye 3D-skrivingsløsningen kan brukes til. Siden teknikken kan brukes til å lage fullverdige elektriske kretser åpner det seg opp mange alternativer når det gjelder å integrere elektronikk sømløst i rekke type produkter.

3D-skriveren er ennå kun en prototype, og det kan nok ennå ta tid før vi eventuelt får se matnyttige resultater, selv om fremskrittet definintivt er lovende. For mer inngående detaljer kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet (krever registrering).

I mellomtiden gjør «vanlig» 3D-skriving også fremskritt: HPs nye modell kan skrive ut kompliserte gjenstander med høy hastighet »

annonse