Tek.no

Nyhet

Denne 3D-skriveren bringer teknologien et langt skritt videre

HPs første modell kan skrive ut kompliserte objekter med høy hastighet.

HP
5 Nov 2014 18:39

Det finnes flere selskaper som tilbyr 3D-skrivere, men teknologien er fremdeles relativt ny, og ennå har ikke så mange av de tradisjonelle IT-selskapene kastet seg på karusellen.

Dette ville PC-giganten HP rette på da de i mars i år kunngjorde at de ønsket å satse stort på 3D-skrivere, først og fremst ved å gjøre dem både bedre og raskere for å få fart på forbrukermarkedet.

Selskapet mener tydeligvis alvor med satsingen sin, for nå har de avduket en ny 3D-skrivermodell som etter alt å dømme bringer teknologien et aldri så lite skritt videre.

Fusjonerer materialer

Den nye skriveren bruker en splitter ny løsning som HP har kalt «Multi Jet Fusion», som både skal sørge for et svært høyt detaljnivå og vesentlig høyere hastighet på skrivingen.

De tekniske findetaljene om hvordan den nye teknologien fungerer er ikke helt klare. Som navnet antyder dreier det seg imidlertid om en form for fusjon av materialer, i stedet for konvensjonell, additiv teknikk.

Løsningen skal blant annet gjøre det mulig å skrive ut kompliserte objekter som består av materialer med ulike egenskaper når det gjelder for eksempel elastisitet, hardhet, teksturer, friksjon og også elektriske og termiske egenskaper.

Det åpner igjen for at man kan skrive ut mer kompliserte objekter med for eksempel mekaniske funksjoner som gjør at man bruke objektene etter at de skrevet ut. Dagens 3D-skrivere brukes som kjent primært til å skrive ut ulike deler som deretter må settes sammen med andre deler.

10 ganger raskere

Skriveren opererer med et høyt antall dyser som sprøyter ut flytende materialer samtidig i noe som HP selv kaller for en «multi-kjemisk prosess». og ifølge HP er både presisjonen og detaljnivået og helt uten sammenligning. I tillegg skal skrivingen gå opptil 10 ganger raskere enn på vanlige 3D-skrivere.

Ellers har HP valgt bort en proprietær standard når det gjelder materialene som teknologien benytter, og har i stedet benyttet en åpen standard for å invitere andre aktører til å innovere og komme med nye idéer til hva som kan brukes av materialer.

Multi Jet Fusion-teknologien er ennå ikke helt ferdig utviklet, og HP ser for seg at de første skriverne med teknologien vil bli lansert en gang i løpet av 2016. Prototypen som selskapet allerede har vist frem kan du ta en titt på i klippet under, og mer informasjon om teknologien finner du hos HP.

Det gjøres stadig fremskritt på 3D-skriverfronten: Dette er en 3D-skriver og 3D-skanner i ett »

Les også
Leitz Icon trådløs etikettskriver: Kjapp etikettskriver med utskrift fra app
Les også
Snart kan vanlige 3D-skrivere lage gjenstander som ikke kun består av plast
Les også
HP har «gjenoppfunnet» datamaskinen – og gir den et helt nytt operativsystem
Les også
Din neste bilrute kan bli motstandsdyktig mot regn
Les også
HPs enorme snuoperasjon ser ut til å fungere
Les også
Ny 3D-skriver kan gi oss skjermer som er enda bedre enn OLED
Les også
Dette er en 3D-skriver og 3D-skanner i ett
Les også
Dømt til fengsel for å skrive ut pistol
Les også
Kom igang med 3D-skriving
annonse

Les også