Til hovedinnhold

Ny skjerm utfordrer OLED

TV-produsentene ligger såvisst ikke på latsiden når det gjelder utvikling av ny teknologi, og nå har forskere ved Samsung Electronics vist frem den første prototypen av en fargeskjerm som bruker den såkalte "quantum dots"-teknologien, også kjent som QLED, som kan bli en seriøs utfordrer til OLED.

Teknologien går ut på å bruke ørsmå, strømledende nanokrystaller som lyser når de tilføres strøm eller lys fra en ekstern kilde. Samsungs tidlige prototype er på fire tommer og ble laget både på glass og på fleksibel plastikk.

Krystallene i en QLED-skjerm lyser i ulike farger avhengig av størrelsen på krystallene og hva de er lagd av og må altså ikke forveksles med de nye OLED-krystallene vi nylig skrev om. QLED er ikke en forbedring av OLED-teknologien, men en helt ny teknikk som potensielt sett er bedre enn både OLED og LCD, ifølge Samsung selv.

Selskapet hevder at QLED-skjermer vil kunne komme ned på mindre enn en femtedel av strømforbruket til en LCD-skjerm. Samtidig ligger de an til å slå OLED-skjermer på levetid, lysstyrke, fargegjengivelse og produksjonskostnader. QLED-"panelet" er i tillegg supertynt og kan legges på mange ulike typer overflater, fleksible såvel som gjennomsiktige.

Teknologien har likevel ennå et stykke igjen før alle disse fordelene gjør seg gjeldende, og kommersialiseringen er ennå rundt tre år unna. I tillegg til Samsung har også erkekonkurrenten LG vist stor interesse for teknologien og har inngått et samarbeid med QLED-selskapet QDVision om å produsere skjermene.

QLED-skjermene kommer først til å dukke opp i mindre formater som mobilskjermer og lignende, men fordi de er enklere og billigere å lage i store størrelser enn OLED, er det ikke umulig at det blir QLED-TV-ene som tar over for LCD og plasma.

(Kilder: Engadget, TechnologyReview)

annonse