Han studerer IT midt blant verdens fremste fysikere
Viste du at du som IT-student kan ta bacheloroppgaven din på CERN?
Hardware.no/Genève: Hvis vi sier CERN, det europeiske senteret for atomforskning, tenker nok du at dette er stedet der noen av verdens fremste fysikere jobber – og det har du helt rett i. CERN har gjort store gjennombrudd på denne fronten, men det er langt mer enn fysikere som jobber der. Faktisk er det bare 79 av de totalt 2512 som jobber der som er ansatt som forskere innen fysikk, mens hele 1800 av dem er ingienører, fysikere som ikke har en forskende stilling, forskere innen andre fagfelt og teknikere av forskjellige slag. Resten av de ansatte jobber i administrasjonen, som brannmenn, håndtverkere og så videre. I tillegg er det til en hver tid omtrent 7000 fysikere fra forskjellige universiteter som oppholder seg ved CERN.
CERN byr nemlig på et mylder av arbeidsoppgaver innen blant annet kybernetikk, elektronteknikk, mekanikk og ikke minst datateknikk – det er tross alt her World Wide Web ble født, i tillegg til at CERN i dag står for det kraftige GRID-systemet som sprer store mengder data fra Large Hadron Collider over hele verden. Så mange fagfelt samlet på ett sted byr på store muligheter for studenter innen en rekke fagfelt:
"CERN er ikke bare for fysikere"
– Det er veldig store muligheter for norske studenter å komme hit å gjøre master- og bacheloroppgaver. CERN er ikke bare for fysikere, det er alle fagfelt som trengs her. For å si det sånn, jeg har følelsen av at det er lettere å si hva vi ikke trenger, forteller Jens Vigen, Scientific Information Officer ved CERN.
Han får støtte fra sin kollega i IT-avdelingen:
– CERN har et veldig behov for alskens teknologer fordi det veldig mye teknologi her nede, og det er et bra sted for å få en start på karrieren og få litt internasjonal erfaring. Man tror CERN bare er for fysikere, men det er det ikke. Det er faktisk mye lettere å få en jobb her hvis du ikke er fysiker, sier Nils Høimyr, seksjonsleder ved CERNs IT-avdeling.
Høimyr og Vigen er to nordmenn på CERN som jobber aktivt med å fronte mulighetene forskningsinstituttet tilbyr for det norske studentmiljøet. De besøker norske skoler og forteller om mulighetene, og én av studentene som fattet interesse var dataingeniørstudent Terje Ness Andersen. Han kommer fra Høyskolen i Sør-Trønderlag, og skriver bacheloroppgave i en fulltids praksisstilling som en del av infrastrukturtjenester-seksjonen. Denne seksjonen er ledet av Høimyr.
– Jeg viste godt hva Cern var, at det var en stor forskningsorganisasjon som det sikkert ville vært moro å jobbe med, men jeg hadde ikke tenkt så mye på å søke meg hit selv, før det ble sendt ut en fellesmail på skolen om at CERN skulle ha en presentasjon. Da møtte vi Nils Høimyr og Jens Vigen som fortalte hvilke muligheter vi hadde for å søke hit. Technical student-programmet de har virket interresant, og jeg bestemte meg raskt for å søke. Så gikk det et par måneder og så ble jeg akseptert, forteller Andersen om hans første møte med CERN som IT-student.
Mange utfordringer knyttet til IT
Han er en av drøyt 300 studenter som til en hver tid jobber på CERN for å ta bachelor-, master- eller doktoroppgaven sin, og mange av dem er norske. Andersen valgte å ta sitt siste bachelorår hos CERN fordi han ser på det som relevant for sin dataingeniørutdanning:
– CERN har veldig mange utfordringer knyttet til IT, det er mye data de skal ta vare på. Akkurat nå er forsøkene i LHC innaktive siden de ikke utfører noen kollisjoner der, men utfordringene stopper ikke av den grunn. Det er mye som skal skaleres opp til den starter opp igjen ved årsskiftet 2014/2015, sier Andersen.
Infrastrukturtjenester-seksjonen han er en del av jobber med de store regne- og GRID-tjenestene for fysikkdatabehandling ved CERN, og Andersen er én av åtte ansatte som jobber spesifikt med en rekke nettverktøy. Dette er forskjellige verktøy for utviklere, lisensservere, CERNs egen Twiki-løsning, prosjektverktøy for å håndtere ingienørprosjekter og mye mer.
– Det er klart du må ha en god del IT-personell for å støtte opp om de som jobber med fysikk og elektronikk, det følger med når du har så mange som jobber med de prosjektene. De må ha lagring, de må ha systemer som Twiki for å dele informasjon, som jeg jobber med. Også må mange fysikere ha tilgang på en god del virtuelle maskiner for å kjøre simulasjoner, og det må jo IT-avdelinga legge til rette for. Det er mye å ta tak i, og mange muligheter, forteller han.
Andersen forteller at CERNs anerkjente miljø fristet ham til å velge nettopp dette stedet for sitt utenlandsopphold. Han startet i februar og har en ett-års kontrakt, og bodde den første tiden på ansatthotellet inne på CERN-området. Technical student-programmet han er en del av kan vare fra fire måneder og opp til ett år, og han anbefaler andre å gå for et så langt opphold som mulig:
– Det er klart at når du flytter ned hit så er det en god del å finne ut av i starten, hvordan du skal bo og slå deg ned og sånne ting. Hvis du er her for kort kan du risikere å få litt lite ut av det, er du her et år kan du slå deg mer til ro og fokusere på jobben, sier han.
Kommer langt med engelsk
Sjefen til Andersen, Nils Høimyr, er klar på at erfaring fra CERN er vel verd i næringslivet – og kan vise til flere venner han har blitt kjent med på CERN, som så har fått gode karrierer i Norge.
– Ut i fra det jeg har pratet med folk om så har jeg iallefall ikke inntrykk av at utenlandserfaring stiller noe negativt, iallefall ikke i IT-bransjen. Der kan du jo fort havne i internasjonale miljøer, også i Norge. CERN er jo også et sterkt navn i forskningssammenheng, så jeg håper og tror at det teller positivt når jeg skal søke jobb etter CERN, forteller Andersen.
"Det er greit å kunne litt fransk, men jeg har ikke opplevd det som noen stor barriere"
CERN ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike, med den største delen konsentrert i eller ved Sveits. Selv om miljøet er høyst internasjonalt, er fransk språket det går mest i blant de som jobber på forskningsområdet og i lokalmiljøet. Andersen kunne ikke fransk før han dro ned, men har ikke sett på det som en barriere:
– Jeg har inntrykk av at du kommer langt med engelsk. Det er klart at når du er i Frankrike forøvrig er det greit å kunne litt fransk, når du er på butikken og sånne ting, men jeg har ikke opplevd det som noen stor barriere. Det er mange internasjonale folk som bor her, så du kommer langt med engelsk også, selv om det ikke er dumt å lære seg litt fransk.
Om studentene har lyst til å lære deg litt fransk, er det fullt mulig. CERN tilbyr en rekke forskjellige språkkurs for både nybegynner og de mer avanserte, og Andersen selv tar et franskkurs i arbeidstiden. I tillegg er det mulig for studentene og andre ansatte å delta på en rekke forskjellige kurs innen programmering eller en spesiell teknologi.
Mye å gjøre på fritiden
Med drøyt 300 studenter på området er det mange folk fra ulike land som studerer på CERN. Rundt 12 – 15 av dem er norske og i det samme bachelor- og masterprogrammet som Andersen, mens det er 20 – 30 nordmenn på plass for å ta en doktorgrad i fysikk, typisk studenter fra steder som Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen, kan Jens Vigen fortelle.
– Det sosiale vil jeg si er veldig bra. Det er jo mange internasjonale studenter, mange unge folk, det gjør at du har en del å finne på utenfor jobb. På fritiden er det vel litt det samme som før jeg kom hit: Det å ta seg en liten fest i helgene, også liker jeg å drive med friluftsliv. Paragliding er en lidenskap jeg har og det er det gode muligheter for her. For de som liker å stå på ski er det en veldig fin region å være i, du kan bare kjøre en times tid så er du i alpene – Chamonix for eksempel, forteller Andersen
Andersen skal selv jobbe hos CERN frem til februar, når ettårs-kontrakten går ut, og derfra ser han for seg flere veier videre:
– Da er jeg forhåpenligvis ferdig som dataingeniør, iallfall bacheloren, og da kan jeg søke meg videre her. Etter technical student er det mange som går over til et fellowship, også er det mulig å bli fast ansatt. Alternativt blir det naturlig nok å søke seg jobber i Norge eller rundt om i Europa – om jeg ikke går over til masterstudier, avslutter han.
CERN er et massivt område med noe av det ypperste innen teknologi:
Her skjer verdens største fysikkeksperiment »
Vi gjør oppmerksom på at Terje Ness Andersen tidligere har vært ansatt som utvikler på deltid i Mediehuset Tek. Hardware.no utgis av Mediehuset Tek.