Nettet kryr av herlige 404-meldinger
Slik kan du lage en på din egen nettside.
«Oi, dette vil jeg lese mer om!», tenker du og klikker deg inn på den spennende lenken foran deg. Men før du vet ordet av det står du ansikt til ansikt med den du aller minst ville treffe akkurat der og da – den kjedelige 404-meldingen.
Men om du tenker deg godt om, er det nok lenge siden du sist møtte den klassiske siden der sort tekst matet på en hvit side fortalte deg at siden du leter etter, ikke eksisterer.
Grunnen til at det ikke lenger er slik, er at det i løpet av de siste årene har vært et enormt engasjement rundt feilmeldingen.
Det har nærmest gått prestisje i å snekre sammen den morsomste og beste 404-siden på nettet, og nettopp derfor skal vi i denne artikkelen lære den elskede og hatede Internettsiden å kjenne.
I den sammenheng har vi saumfart Internett for å presentere et utvalg av de aller beste 404-sidene underveis, og vi skal forklare deg hvordan du lager en selv.
Hvorfor treffer man 404?
404-meldingen dukker opp når du forsøker å gå til en side på Internett som ikke lenger ligger på det området du lette etter den. Som regel skyldes dette at siden er flyttet, slettet, eller at den har endret navn etter at den først ble lastet opp.
Internett er et pulserende sted å befinne seg, med en konstant strøm av nye filer som kommer til, og en del filer som faller fra og blir borte for godt.
Derfor er det i likhet med at en person kan bytte telefonnummer eller adresse flere ganger i løpet av livet, ikke noe i veien for at en Internettside også kan skifte adresse eller tilholdssted fra tid til annen.
En alternativ historie
At dagens Internett ble til ved et forskningslaboratorium som ligger i CERN, i Sveits, er det liten tvil om, men hvordan selveste 404-meldingen oppstod er det noe mer usikkerhet knyttet til. En populær historie som forklarer den mystiske feilkoden går derimot slik:
Fordi forskerne på CERN ønsket å utvikle Internett i fred for omverdenen, brukte de layouten til de fysiske bygningene på forskningsstasjonen som en metafor for infrastrukturen ute i den virkelige verden.
Videre ble derfor serveren som inneholdt alle filene på det ennå svært lokale nettverket, lagt til rom 404 i hovedbygningen.
De andre forskerne på CERN forespurte så filer fra serveren i dette rommet, fra sine arbeidsstasjoner rundt om på området. Prosessen med å sende de forespurte filene tilbake til maskinen som ba om de var dog helt manuell. Det jobbet altså personer på rom 404 hvis eneste oppgave var å holde utkikk etter forespørsler, og sende riktige filer fra hovedserveren tilbake som svar.
Først ble hovedserveren brukt som en ekstern lagringsløsning for egne filer bare fordi man kunne, men forskerne forstod raskt at de også kunne forespørre filer som andre enn dem selv hadde lastet opp, og som ikke var deres egne.
I kombinasjon med at antall filer på serveren vokste, økte også problemet med feilstavede filnavn og adresser i forespørslene som kom inn til personene på rom 404. De som opererte hovedserveren ble raskt lei av å fortelle at de ikke kunne finne mange av de filene som ble forespurt, og derfor utviklet de den korte standardmeldingen: «404: file not found», som ble sendt tilbake i stedet for filen.
Senere da hele denne prosessen ble automatisert, ble denne korte meldingen, som altså skal være en referanse til det fysiske rommet, bevart som et sted på Internett for filer som ikke kunne gjøres rede for. Kanskje som en hyllest til personene som tilbragte de varme sommermåneder inne på det trange rom 404, for å hjelpe Internett til å bli hva det er i dag.
Det skal sies at personer som har besøkt CERN derimot aldri har lyktes i å finne rom nummer 404, men en god historie er det uansett, som viser engasjementet rundt alt som har med Internett å gjøre – oppfinnelsen som er en av menneskets viktigste gjennom tidene.
Selvgjort er velgjort
Men hvordan lages egentlig disse morsomme 404-sidene? Dette er faktisk veldig lett, og noe alle kan få til om de kjenner til enkel html. Vi skal vise fremgangsmåten for å sette opp en 404-side for de som bruker Apache som server.
Det eneste du behøver å gjøre er å lokalisere filen som heter «.htaccess».
Om du kjører fra localhost finner du filen under «../xampp/htdocs/forbidden/».
Linux-brukere må navigere frem til samme mappe, men bruke «ls -la»-kommandoen for å vise denne filen, som er skjult som standard.
Om nettsiden din ligger på en FTP-server finner du sannsynligvis .htaccess i samme mappe som resten av nettsiden din ligger i. Om filen ikke eksisterer fra før, oppretter du bare et nytt .txt-dokument her, som du kaller det samme. Linux-brukere må sette rettigheter (644) på filen for å aktivere den, om den ikke fantes fra før.
Neste steg er å åpne .htaccess-filen og legge til følgende linje et passende sted i filen:
«ErrorDocument 404 http://www.domene.no/404side.html»
Her skal naturligvis den siste delen av linjen byttes ut med banen til den filen du vil omdirigere folk til, om de prøver å besøke en side som ikke finnes på området ditt.
Så gjenstår det bare å lage selve feilsiden, som i dette eksemplet heter «404side.html». Denne oppretter du og lagrer som en hvilken som helst annen side, ved hjelp av HTML- og CSS-koder. Du bør imidlertid passe på at siden du lager faktisk er spennende og informativ, slik at dine besøkende ikke blir lei hver gang de finner en ødelagt lenke på nettsiden din. Det leser oss over til neste punkt.
Dropp 404
Hver bidige gang brukerne dine og 404-siden møtes, sitter de igjen med følelsen av at Internett ikke er medgjørlig. Det finnes nemlig ikke noe godt tidspunkt å forville seg bort på nettet, men når uhellet først er ute skulle du vel ønske litt hjelp til å komme på rett vei igjen? Derfor er det lurt å følge rettningslinjene for en god 404-side når du først tar deg bryet med å lage en:
Først av alt, 404-siden din behøver ikke å inneholde feilkoden 404. Dette tallet forteller ikke den jevne Internettbruker noe som helst, og er ikke til hjelp. Istedet bør den på en enkel måte fortelle brukerne hvorfor de kom dit og hva de kan gjøre for å likevel finne det de var på jakt etter. Dermed er det også god skikk å legge til rette for at bruker kan søke etter innhold fra 404-siden.
Sørg også for at den ikke skiller seg for mye ut fra resten av nettsiden din. Bevar gjerne headeren eller menyen fra de andre sidene dine. På den måten kan de besøkende finne veien ut av blindveien uten å måtte klikke på «Tilbake»-knappen i nettleseren, og den helhetlige oppfatningen av siden din blir ikke forstyrret.
Får du dette på plass, er det ingenting i veien for å være skikkelig kreativ med 404-siden.
Det er en skikkelig nedtur å møte på en 404-side uansett hvor fantastisk den ser ut, men det skader ikke å gi brukeren en god latter. Se bare hvordan Umbro klarer å snike inn litt sportslig humor på sin 404-side, som bilde til høyre viser. Du hente mye inspirasjon fra alle eksemplene vi har lagt inn i denne artikkelen, for best av alt er det jo om du kommer opp med noe helt eget.
Internett er ikke det eneste stedet man kan råke utfor feilmeldinger:
Du har garantert snublet over flere av disse klassikerne før >>