Til hovedinnhold

- Huawei og ZTE må forbys!

Amerikansk sikkerhetskomité beskylder Huawei og ZTE for å åpne for spionasje.

- Er du opptatt av å beskytte din intellektuelle eiendom, bør du styre unna kinesiske Huawei. Det samme gjelder om du er opptatt av USAs nasjonale sikkerhet, eller om du vil beskytte privatlivet fra uønsket innsyn.

langvarig gransking

At amerikanske politikere kommer med stikk til kineserne er ikke nytt. Men når advarselen mot verdens nest største telekommunikasjonsselskap kommer fra mannen som leder sikkerhetskomitéen i representantenes hus, republikaneren Mike Rogers, kan påstanden få konsekvenser for de kinesiske selskapene. Komitéen tar nemlig til orde for å kaste Huawei og ZTE ut av USA.

Mike Rogers er tidligere spesialagent i FBI, og kom med uttalelsene under CBS-programmet 60 Minutes i går. Bakgrunnen for intervjuet er at sikkerhetskomiteen i representantenes hus gjennom ett år har gjennomført en gransking av Huawei og ZTE, og at rapporten blir lagt frem i dag.

Åpen bakdør til Kina

Komitéen mener Huawei ved å bygge infrastruktur for mobilnett i USA, kan åpne en bakdør som gjør det mulig for kineserne å spionere på amerikanske myndigheter og selskap.

Huawei reagerer på påstandene og viser til at selskapet har tillit i markeder over hele verden. Huawei er aktive i mer enn 150 land, og har over 500 operatører som sine kunder.

Velprøvde systemer

– Sikkerheten i våre systemer er godt dokumentert. Det er tilfellet i dag, og slik vil det fortsette å være, sier William Plummer, talsmann for Huawei i Washington til Reuters.

Både Huawei og ZTE avviser at deres aktiviteter på det amerikanske markedet utgjør noen sikkerhetsrisiko, og sier de opererer uavhengig av kinesiske myndigheter.

Telenor er i ferd med å bytte ut hele sin infrastruktur for mobiltelefoni med utstyr og teknologi fra Huawei.

annonse