Til hovedinnhold

Nå går det tregt for mobilbransjen

Den globale økonomiske uroen ser ut til å ha spredt seg til mobilbransjen. For første gang siden 2001, forventes en negativ volumvekst for mobiltelefoner til neste år. Årsaken skal være at både mobilprodusenter, komponentprodusenter- og operatører må kutte kostnader.

Analyseselskapet IDC anslår en volumreduksjon på 1,9 prosent for mobiltelefoner i 2009, sammenlignet med tall fra i år. Likevel ser det ut til at mobilbransjen skal klare å stable seg på beina igjen det påfølgende året.

Lavere produksjon

Allerede i oktober kunne Nokia meddele at de forventet et lavere salg i 2009, men det er de ikke alene om. Motorola vurderer å legge ned mobilproduksjonen helt, mens Sony Ericsson må kutte kostnader med 300 millioner euro, og vil sparke minst 2.000 ansatte.

- Nokias kunngjørelse var det første tegnet på problemene som er i vente. Likevel satt de virkelige bekymringene inn når også chipsetprodusenter uttrykte det samme. Qualcomm, Texas Instruments, og Mediatek er blant leverandørene som forventer nedgang i produksjonen det kommende året. Det er mye usikkerhet knyttet til hvordan markedet vil oppføre seg, og det vil bli mer fokus på lagerbeholdninger enn tidligere, sier senioranalytiker Ryan Reith i IDC Mobile Phone Tracker i en pressemelding.

(Artikkelen fortsettes.)

Tror du nedgangstidene stopper deg fra å kjøpe en ny mobiltelefon i 2009? Diskuter i forumet!

Mindre vekst framover

IDC forventer at også forbrukerne vil bruke mindre penger på mobiltelefoni til neste år. Det er selvsagt varierende hvor berørt enkeltmennesker blir av den pågående globale finanskrisen, men IDC antar at mange vil holde litt lenger på den mobiltelefonen de har i dag, framfor å kjøpe en splitter ny en i 2009. Men allerede i 2010 skal det se lysere ut for mobilprodusentene. Da vil man nemlig merke effekten av de økonomiske redningsplanene som blir satt til verks, og folk flest vil igjen føle at de har råd til å kjøpe en ny mobil, tror IDC.

Selv om analyseselskapet forventer vekst igjen i 2010, vil veksten de kommende årene være noe lavere enn det vi har sett det siste tiåret. For smarttelefoner er imidlertid situasjonen en annen. IDC forventer at slike mobiler vil oppleve en vekst på 8,9 prosent allerede til neste år.

- Smarttelefoner forblir et ettertraktet valg for mange forbrukere. Brukerne har innsett hva disse enhetene kan gjøre i tillegg til samtaler, særlig når det gjelder applikasjoner. Se på hvordan spill, lokalisering, underholdning, nyheter og sosiale nettverkstjenester for mobil har tatt av, og lar brukerne gjøre mye mer enn bare å ringe. Som et resultat har produsentene utvidet produkt- og applikasjonsporteføljene sine for å ri denne bølgen av nye muligheter, sier senioranalytiker Ramon Llamas i IDC Mobile Devices Technology and Trends.

Mer om
annonse