Til hovedinnhold

Anti-Facebook-nettstedet Unthink starter opp

Skal ikke overvåke og presse på med reklame som Facebook og Google+.

Mange brukere på nett har uttrykt misnøye over store sosiale nettsteders innstilling til overvåkning, personvern og reklame. Nå har en gruppe amerikanere startet et nytt sosialt nettverk som skal være "alt det Facebook og Google+ ikke er."

Det nye sosiale nettstedet heter Unthink og sikter mot å la brukerne eie sitt eget innhold. På tirsdag åpnet siden for betatesting for de med invitasjon, og skaperne fra Florida håper at siden vil kunne være et alternativ for de som har sett seg lei av Facebook og Google+.

Brukerens eiendom

Både Facebook og Google samler inn informasjon om sine brukere for å kunne gi dem målrettet og tilpasset reklame. Flere har vært kritiske til Facebooks holdninger til personvern, ettersom siden for eksempel kan integreres med andre nettsteder – og dermed gjøre brukerens nettliv mer offentlig enn ønskelig.

Unthink lover derimot at alt innhold vil forbli brukerens eiendom. Etter man har registrert seg, får man tilbud om å overføre bilder og annen informasjon fra Facebook til den nye siden.

Sponsing av brukerprofilen

Skjermbilde av betautgaven av Unthink.

Ifølge grunnleggeren Natasha Dedis skal selskapet ha brukt mer enn tre år på å undersøke hvilke behov folk har og hvilke løsninger som vil være best for dem.

Unthinks mål skal være å "frigjøre" sosiale medier og slippe folks potensial løs via en "sosial revolusjon".

Den korporasjonsfiendtlige nettsiden blir paradoksalt nok sponset av investeringer fra pengesterke virksomheter. Brukere kan enten velge et av sidens partnerfirmaer til å "sponse" brukerprofilen, eller betale rundt 10 kroner årlig for tjenesten.

Mettet marked?

Det spørs om ikke markedet allerede er mettet med sosiale nettverk. Google strever med å lokke brukere over fra Facebooks 800 millioner store brukermasse, mens andre, mindre alternativer som Diaspora ser ut til å ha stagnert i utviklingen.

Her er et par videoer om det nye sosiale nettverket:

(Kilder: CNN, TechCrunch)

Les også
Nå kan du bli medlem av Microsofts nye sosiale nettverk
Les også
Yahoo! saksøker Facebook
Les også
Google legger ned flere tjenester
Les også
Facebook skal legge reklame i nyhetsfeeden din
Les også
Microsoft med Facebook-utfordrer
Les også
Google lanserer Pages
Les også
Steve Jobs beundret Facebook
Les også
Google+ stuper
Les også
– Facebook er det nye sladrehjørnet
Les også
Ti tips til deg med Google+
annonse