Til hovedinnhold

– Ulovlig nedlasting via BitTorrent er på ingen måte dødt

Strømmetjenester som Netflix og HBO holder liv i BitTorrent, sier analytikere.

Vi hører ikke så mye som BitTorrent-basert fildeling for tiden, men fenomenet er på ingen måte dødt – snarere tvert imot, viser det seg. Det melder TorrentFreak.

Nettstedet har nemlig fått tilgang til statistiske data fra Internettselskapet Sandvine som viser at BitTorrent fremdeles lever i aller beste velgående.

Populært i Europa

Etter å ha opplevd en nedadgående trend den siste tiden skal fildeling via BitTorrent-trafikk nemlig være i ferd med å øke igjen flere steder i verden – og særlig i vår egen verdensdel.

Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I EMEA-regionen, som i tillegg til Europa omfatter Afrika og Midtøsten, utgjør BitTorrent-fildeling nå hele 32 prosent av all oppstrømstrafikken, ifølge Sandvines tall. Det er uvisst akkurat hvor stor økningen har vært den siste tiden.

Til sammenligning ligger de globale tallene på 22 prosent for oppstrømstrafikk og 3 prosent for nedstrømstrafikk. Tallene gjelder både for mobile- og ikke-mobile nettverk.

Netflix og HBO viktige årsaker

Når det gjelder årsaken til at BitTorrent fremdeles gjør det såpass sterkt peker Sandvine på at strømmetjenester som Netflix og dets like trolig spiller en viktig rolle, eller nærmere bestemt eksklusiviteten som disse representerer.

– Flere kilder enn noensinne produserer «eksklusivt» innhold som er tilgjengelig på én enkelt tjeneste – tenk Game of Thrones på HBO og House of Cards på Netflix. [...] Å få tilgang til alle disse tjenestene blir veldig dyrt for en forbruker, så de abonnerer på én eller to og henter ned resten ulovlig, sa visesjef i Sandvines markedsavdeling Cam Cullen til TorrentFreak.

Vi har meldt en rekke ganger om den store populariteten til en del av de eksklusive seriene i BitTorrent-miljøet. Den siste episoden av Game of Thrones' syvende sesong lagde for eksempel «trafikkork» på flere pirat-nettsider.

Flere detaljer om BitTorrent-fildelingens status i verden vil komme i en fullstendig rapport som Sandvine skal legge frem på et senere tidspunkt.

Les også: Vi har prøvd spillenes Netflix »

Les også
Netflix er den tjenesten som krever mest data i verden
Les også
Netflix og Amazon må føye seg etter EU
Les også
Netflix kan få reklame mellom episodene
Les også
Netflix tester ut et «ultra»-abonnement
annonse