Nyhet

Netflix og Amazon må føye seg etter EU

EU vil ha mer europeisk innhold.

EU-parlamentet varsler en lovendring som vil tvinge strømmetjenester som opererer i unionen, som Netflix, HBO og Amazon, til å øke mengden lokalprodusert innhold.

Må ha minst 30 prosent lokalt innhold

Loven skal stemmes over i EU-parlamentet i desember og Roberto Viola, som er sjef for EUs departement for innhold, kommunikasjon og kultur, opplyser til Variety at den varslede lovendringen er en ren formalitet.

Når den nye loven trer i kraft vil alle strømmetjenester som opererer i EU tilby minst 30 prosent lokalprodusert innhold. Dette kravet kan økes til 40 prosent i enkelte land som ønsker det. I lokalprodusert innhold ligger TV-serier, programmer eller filmer som er laget av europeiske selskaper.

Medlemsstater får også mulighet til å kreve at en andel innenfor disse 30 prosentene skal være innhold som stammer fra eget land.

– Bør være enklere å nå nytt publikum

På egen Twitter-profil skryter Viola av europeiske filmprodusenter og gir uttrykk for at det burde være lettere for dem å nå nytt publikum.

Det gjenstår å se hvordan de nye EU-reglene slår ut for tilbudet til strømmetjenestene, som i praksis har valget mellom å øke mengden lokalt produsert innhold, eller slanke katalogen med amerikanske serier for å få regnestykket til å gå opp.

Netflix er nesten i mål allerede

Til Variety påpeker Viola at den største strømmetjenesten, Netflix, allerede er svært nær å oppfylle kravet om 30 prosent lokalt innhold. Trolig medfører den kommende EU-loven dermed ingen plutselige endringer for brukerne av strømmetjenester.

Dette er ikke første gang EU legger seg opp i hvordan strømmetjenestene opererer. EUs såkalte portabilitetsforordning trådte i kraft i april i år, og sikrer nå at EUs borgere kan se innholdstjenester på nett også når de reiser utenlands. Her hjemme har Kulturdepartementet varslet at de ønsker å ta denne EU-ordningen inn i norsk lov.

Brukerne raser:
Netflix tester reklame mellom episoder »

(Kilde: Variety)

Les også
– Ulovlig nedlasting via BitTorrent er på ingen måte dødt
Les også
Neste år kan du bruke strømmeabonnementene dine også i utlandet
Les også
Omstridt lovforslag ble stemt igjennom EU-parlamentet med knapp margin
Les også
Netflix setter stadig nye rekorder
Les også
Nå kan EU-borgere se strømmetjenestene sine hvor som helst i EU. Men nordmenn må vente
annonse