Til hovedinnhold

Derfor må du vente på Android-oppdateringene

Andre land får ofte siste versjon før oss i Norge.

Når de store produsentene oppdaterer telefoner og nettbrett med nye versjoner av Android-operativsystemet, hender det ofte at brukere i andre land får oppdateringene før oss her på berget. Hvorfor er det egentlig slik?

En av våre lesere tok kontakt etter å ha kjøpt nettbrettet Samsung Galaxy Note 10.1 WiFi. I november begynte eiere av 3G-modellen i blant annet Tyskland og noen få andre land å motta Android 4.1.1.

– Det neste, og noe uventede, var at igjen fikk noen få - og blant dem Tyskland igjen - oppdatering, denne gang til 4.1.2. Ikke før rundt nyåret begynte andre land og modeller i Note 10.1-serien å motta oppdatering til 4.1.1., forteller Amobil-leser Tommy Benjaminsen.

Må godkjennes av operatører og Google

De i Norge som har WiFi-versjonen av Note 10.1 har ifølge Benjaminsen fortsatt versjon 4.0.4, mens mange brukere i andre land har fått 4.1.1 eller 4.1.2. – Hvorfor forskjellsbehandles land på denne måten, spør leseren.

Stig-Ove Langø i Samsung.Foto: Amobil.no

Vi sendte spørsmålet videre til salgssjef Stig-Ove Langø i Samsung Norge.

Løsningen på "gåten" ligger i at Samsung tilpasser Android for de ulike nordiske landene, og at disse tilpasningene igjen må godkjennes av Google før de kan rulles ut.

Det er Google som utvikler selve Android-oppdateringen, før de blir tilpasset av Samsung.

– Først blir en generisk versjon for ulåste telefoner utviklet, mens de operatørspesifikke versjonene utvikles etter at den generiske versjonen er testet, godkjent og utgitt. Samsung og flere parter, deriblant nordiske teleoperatører, gjør omfattende testing før utgivelse for å sikre at brukeren kan ha en full ut fungerende programvare på sin Samsung-enhet. Alle disse versjonene må også godkjennes av Google før de tilgjengeliggjøres for sluttbrukeren, forteller Langø.

Vi fikk imidlertid ingen god forklaring på hvorfor en ren wifi-utgave av et nettbrett ikke blir oppgradert når den ikke trenger å fungere i mobiloperatørenes nett, men vi har grunn til å tro at tilpasningen og godkjenningen av 3G-versjonene kan forsinke oppgraderingsprosessen også for de produktene som ikke har 3G.

Har du fått med deg Android-skolen?

  1. Dette bør du kunne hvis du har en Android-mobil
  2. Få raskere mobil og flere funksjoner
  3. Slik gjør du Android-mobilen til din egen
  4. Bør du bli superbruker?
  5. Slik blir du superbruker
annonse