Til hovedinnhold

TRIM vil gjøre Android-mobilen din raskere

Med 4.3-oppdateringen til Android kom også en hastighetsforbedring.

Mange smartmobiler blir tregere og tregere, etterhvert som du bruker dem mer. I nye Android 4.3 Jelly Bean har det ifølge Engadget kommet støtte for såkalt TRIM – en løsning som skal gjøre flash-lagring mer effektiv.

Les mer om TRIM på vårt søsternettsted, Hardware.no

Flash-basert lagring er oppdelt i blokker. Det går i utgangspunktet svært raskt å skrive til en tom blokk, men det er to potensielle problemer her. Det ene er at denne typen minne ikke selv holder oversikt over hva som slettes – slik at man kan risikere at sletteprosessen må skje før ny lagring kan gjøres.

Et annet problem er at disse blokkene med data er den minste enheten som kan slettes på flash-minne. Skriving og lesing kan foregå i mindre enheter, men hvis slettede data ligger "i veien" på en del av en blokk, må hele blokken slettes, før både de gamle dataene og de nye tingene du ville lagre kan skrives til blokken.

Rydding må til

Dermed må det ryddes i dataene for at disken fortsatt skal ha topp ytelse. Dette kan ses på som vedlikehold tilsvarende defragmentering på en harddisk, bortsett fra at det som gjøres er ganske annerledes.

Det TRIM gjør, er å fortelle SSD-en eller flash-minnet i en mobiltelefon hva av innholdet som er slettet, slik at SSD-en kan påbegynne vedlikeholdsarbeidet lenge før du faktisk skal skrive til lagringsplassen på nytt.

TRIM er en av de mest kjente løsningene for å opprettholde hastigheten på flash-minne. Tidligere har støtte for TRIM vært forbeholdt operativsystemer som Windows, Linux, og OS X, men nå kommer støtten altså også til mobiler og nettbrett med Android.

Les også: Helt ny Nexus 7 fra Google og Asus

Starter én gang i døgnet

TRIM-prosessen vil etter sigende skje én gang i døgnet, under to forutsetninger. Den første er at mobilen må ha vært inaktiv den siste timen, og den andre er at batteriet enten er på 80 prosent, eller 30 prosent hvis mobilen står til lading.

Ifølge AnandTech blir Nexus-telefonene som kjører Android 4.3 uten produsentens grensesnitt de første med TRIM. Samme nettsted forklarer for øvrig TRIM på Android i større teknisk detalj også.

Les også: Dette er nytt i Android 4.3 Jelly Bean

(Kilder: Engadget, AnandTech)

annonse