Nyhet

IBM utvikler chip som kan «tenke»

Kunstig intelligens tar et stort steg fremover.

Datateknologien har riktignok blitt ganske avansert, men ennå er det langt igjen før den kan måle seg med den mest sofistikerte av alle datamaskiner: den menneskelige hjerne.

Revolusjonerende nyvinninger

Den krevende oppgaven med å lage fungerende kunstig intelligens har lenge engasjert ingeniører og forskere, og amerikanske IBM er blant dem som har satset aller tyngst på utviklingen av slik teknologi.

Nå ser det ut til at arbeidet har båret frukter. Selskapet presenterte nylig to eksperimentelle prototyper av det de kaller nevrosynaptiske databrikker, det vil si brikker som kan gjenskape prosessene som skjer i nervecellene og nerveforbindelse i hjernen.

Brikkene er designet etter samme prinsipp som menneskehjernen og skal være i stand til å emulere flere av hjernens funksjoner ved hjelp av avanserte algoritmer og et silisiumbasert kretssystem.

Testing av brikkene viste blant annet at de er i stand til både mønstergjenkjennelse, assosiativ hukommelse og klassifisering.

Ifølge IBM vil datamaskiner med denne type brikker i fremtiden kunne utføre svært kompliserte oppgaver som å lære av egne erfaringer, finne sammenhenger og lage hypoteser på egen hånd.

Dette er et imidlertid et langsiktig mål, men IBMs nyskapende databrikker legger utvilsomt grunnlaget for en spennende fremtid innen kunstig intelligens.

(Kilde: New York Times, pressemelding)

Les også
IBM skal bygge superdatamaskin med disse
Les også
Forskere har laget genetiske transistorer
Les også
IBM med kvantegjennombrudd
Les også
Nytt datasystem kan lese følelser
Les også
Datamaskin slo Harvard-studenter i Jeopardy
Les også
Disse datamaskinene snakker med hverandre
Les også
IBM bygger verdens største harddisk
Les også
Supermateriale kan gi lynraske datamaskiner
Les også
– PC-en er død
Les også
IBM gir opp å bygge verdens raskeste superdata
Les også
IBM vil satse på norsk datasenter
annonse