IBM med kvantegjennombrudd

Melder om stor fremgang i veien mot kvantedatamaskiner.

IBM Research har nå kommet et stort skritt nærmere visjonen om å bygge en fungerende kvantedatamaskin. Forskere melder om et gjennombrudd der de har benyttet ulike teknikker for å redusere feilprosenten i elementære beregninger, mens de samtidig bevarer de unike egenskapene i såkalte qubits.

En kvantedatamaskin bruker kvantemekanikk til å utføre beregninger. En kvantedatamaskin er fundamentalt forskjellig fra en klassisk datamaskin og den minste enheten i en kvantedatamaskin kalles en kvantebit eller qubit.

Mye raskere

Qubits har ikke en fast tilstand som 0 eller 1, men kan derimot representere flere forskjellige tilstander samtidig. Teoretisk sett skal kvantedatamaskiner kunne regne mange ganger raskere enn dagens systemer, og teknologien er ventet å bli stor innen kryptering, hvor for eksempel nøkler kan verifiseres flere millioner ganger raskere.

Kvanteteknologi åpner også for rask kommunikasjon over enorme avstander, men det vil fremdeles ta rundt 10 til 15 år før en fungerende kvantedatamaskin er klar. IBMs fremskritt baner vei for nettopp dette.

– Kan begynne planleggingen

IBM forteller at qubits innebærer at en kvantedatamaskin kan jobbe med millioner av beregninger på samme tid. En enkel tilstand med 250 qubit kan lagre mer informasjon enn alle partiklene i universet, og i fremtiden vil det bli mulig å fremstille tusener eller millioner av qubits, mener selskapet.

– La oss si at du tar to qubits. De kan være i 00, 01, 10 og 11 samtidig. For tre qubits kan du være i åtte tilstander på samme tid (000, 001, 111 og så videre). For hver qubit fordobles antallet tilstander du kan være i samtidig. Det er en del av årsaken til at kvantedatamaskiner vil bli mye kraftigere, sier Mark Ketchen fra IBM.

– Selv om vi ennå ikke er klare til å bygge en kvantedatamaskin, har vi nådd et punkt hvor vi kan begynne å tenke over hvordan en slik datamaskin skal se ut og være i stand til å gjøre.

Ketchen nevner at de beste flerkjerneprosessorene i dag kan kode eller avkode et tall med 150 sifre, men hvis du vil knekke et tall med 1000 sifre, vil det kreve alle datamaskiner i verden. En kvantedatamaskin vil teoretisk sett kunne klare en slik oppgave på bare et par timer.

Se en video som presenterer gjennombruddet til IBM på YouTube:

(Kilde: IBM)

Les også
Google vil lage datamaskiner som kan «tenke kreativt»
Les også
Forskere overrasker: Har hatt kvante-Internett i flere år
Les også
IBM har laget verdens minste magnetiske minne
Les også
IBM vil tusendoble prosessorytelsen
Les også
Supermateriale kan gi lynraske datamaskiner
Les også
IBM utvikler chip som kan «tenke»
annonse