Datamaskin slo Harvard-studenter i Jeopardy

IBMs "Watson" viser hva den er god for.

Kunstig intelligens er en teknologi som stadig er under utvikling, og IBM er blant dem som har gjort seg mest bemerket på feltet, blant annet med sjakkmaskinen Deep Blue som slo verdensener Garry Kasparov for en tid tilbake.

Siden den gang har IBM jobbet med et annet prosjekt de har kalt Watson, som er en maskin spesialutviklet for å kunne svare på spørsmål som er stilt på en naturlig måte. Nylig ble dens evner satt på en stor prøve.

Slo kunnskapsrike studenter

Watson konkurrerte mot to lag fra de prestisjetunge universitetene Harvard og MIT i en uoffisiell runde med spørrespillet Jeopardy, hvor IBMs deltaker til slutt gikk seirende ut.

Ifølge forskningsleder for Watson-prosjektet, David Ferucci, er Jeopardy! et vanskelig spill for kunstig intelligens siden det benytter ordspill og faste uttrykk hvor meningen ikke nødvendigvis kan leses ut fra hvert enkelt ord.

Dermed kreves det en mye mer enn bare et omfattende FAQ-arkiv for å kunne løse problemene. Maskinen må også kunne takle kompleksiteten og nyansene i selve språket og resonnere på bakgrunn av store informasjonsmengder.

I tillegg må maskinen selv drive sannsynlighetsberegning. I løpet av spillet kom Watson opp med tre alternative svar på hintene som ble gitt og rangerte dem etter graden av sikkerhet før den avga svar og satset også penger deretter.

På sikt ønsker IBM å bruke denne kunstige intelligensen på andre områder, for eksempel innen finans, helsevesenet og brukerstøtte.

Les også
Disse datamaskinene snakker med hverandre
Les også
IBM utvikler chip som kan «tenke»
annonse