NyhetIBM satser på superstoff

Supermateriale kan gi lynraske datamaskiner

Verdens tynneste og sterkeste materiale kan brukes i PC-er.

IBM er entusiastiske på forskningsfronten for tiden og kunne nylig kunngjøre et gjennombrudd innen kunstig intelligens. Nå har selskapet også fattet interesse for et unikt materiale som potensielt sett kan gi superraske datamaskiner.

PC-er med lyshastighet?

Materialet heter grafén og er et strømledende lag av karbonatomer som er kun ett atom tynt. Stoffet er 300 ganger sterkere enn stål og leder strøm 30 ganger raskere enn silisium, altså nær lyshastigheten.

Med IBMs finansiering har de russiske forskerne som først isolerte materialet nå funnet en måte å manipulere de strømledende egenskapene til stoffet på, og takket være dette gjennombruddet er grafén nå aktuelt til bruk i digital elektronikk.

Forskere hos IBM har allerede bygget den første integrerte kretsen med dette materialet og er i gang med å finne ut hvordan stoffet kan brukes i datamaskiner. På sikt er det mulig stoffet vil erstatte silisium og dagens transistorer fullstendig.

Forskningen er imidlertid ennå på et tidlig stadium, men IBM mottar solid finansiell støtte fra det amerikanske forsvarsdepartementet, så kanskje får vi se resultater ganske snart.

(Kilde: Bloomberg Businessweek)

Les også
Nå skal IBM skvise den siste dråpen ut av silisiumteknologien
Les også
IBM med kvantegjennombrudd
Les også
IBM bygger verdens største harddisk
Les også
IBM utvikler chip som kan «tenke»
Les også
– PC-en er død
annonse