Til hovedinnhold

IBM gir opp å bygge verdens raskeste superdata

Stort og dyrt prosjekt har endt i fiasko.

Et av de største og dyreste superdatamaskinprosjekter i verden har nå endt som et nederlag for IBM.

Det amerikanske selskapet skulle opprinnelig levere superdataen Blue Waters til National Center for Supercomputing Applications (NCSA) hos University of Illinois i USA, men nå har prosjektet blitt avsluttet.

Mer komplisert enn antatt

Prosjektet ble startet i 2007 og hadde da en anslått prislapp på til sammen 208 millioner dollar, eller over 1,1 milliarder norske kroner.

Arbeidet med supermaskinen ble mer komplisert enn forventet, og IBM klarte ikke lenger å levere produktet til avtalt pris. På grunn av dette har IBM sagt opp sin kontrakt med universitetet.

IBM skal betale tilbake pengene som de har mottatt og NCSA skal levere alt utstyr tilbake.

Kraftige saker

Blue Waters skulle hatt en regneytelse på ti petaflops, mens den nåværende raskeste superdatamaskinen i verden – K Computer fra Japan – har til sammenlikning en ytelse på åtte petaflops. Maskinen skulle også ha én petabyte med RAM og 25 petabyte med lagringskapasitet.

Monstermaskinen skulle videre inneholde 300 000 Power7-kjerner i quad-brikke-moduler som ville inneholdt fire Power7-prosessorer hver, samt en hub-brikke – som til sammen kunne ha håndtert dataoverføringer på 1,128 terabyte i sekundet.

NCSA gir ikke opp

NCSA har ikke gitt opp sitt forsøk på å bygge en superdatamaskin, men det er uklart hvordan prosjektet nå skal bli videreført uten samarbeid med IBM.

(Kilde: NCSA)

annonse