Til hovedinnhold

Dette superbatteriet lades opp på få minutter

Ny batteriteknologi kan gi fem ganger lenger batteritid og raskere lading.

Det nystartede selskapet Prieto Battery har som mål å lage et lithium-ION-batteri som ikke bare varer fem ganger så lenge som dagens batterier, men som også skal kunne lades opp igjen i løpet av bare fem minutter. Det skriver nettstedet Gigaom.

Prieto Battery fikk nylig 5,5 millioner dollar i finansiering, av planlagte 6,8 millioner dollar. Selskapet ble etablert av Amy Prieto, en kjemilærer ved Colorado State University i USA, og var det første selskapet som ble etablert som følge av universitetets forskning på hvordan "ren energi" kan kommersialiseres.

Denne skissen fra Prieto forklarer hvordan den nye batteriteknologien fungerer.

Nanoteknologi

Den nye batteriteknologien tar i bruk nanoteknologi for å øke effektiviteten til batteriet. Ved hjelp av nanoteknologi har Prieto utviklet ørsmå kobberledere som utgjør den såkalte anoden i batteriet. Et batteri er laget av en anode på én side og en katode på en annen, med en elektrolytt i mellom. I et tradisjonelt lithium-ION-batteri beveger lithium-ioner seg fra anoden til katoden gjennom elektrolytten, noe som skaper en kjemisk reaksjon - og man kan fange opp elektronene. I Prietos batteri er ikke elektrolytten flytende som i et vanlig batteri, men laget av en polymer.

Nanolederne øker den totale overflaten til anoden, slik at flere lithium-ioner kan lagres. Batteriet har også en "3D-arkitektur", som innebærer at anoden og katoden er flettet sammen – i motsetning til i et vanlig "todimensjonalt" batteri som begrenser både retningen og hastigheten på energistrømmen. Det skal ifølge Prieto gi batteriet større lagringskapasitet, lenger batteritid og raskere lading.

Siden batteriet ikke inneholder en flytende elektrolytt, har Prieto også klart å fjerne mye av giftstoffene som finnes i tradisjonelle lithium-ion-batterier.

Foreløpig er batteriteknologien på lab-stadiet, og det er usikkert når den eventuelt vil bli kommersialisert. Batteriet kan komme til å bli brukt i både kjøretøy og i elektroniske enheter som for eksempel mobiltelefoner.

Har du problemer med at batteriet i mobilen tar kvelden før deg? Sjekk dette nødbatteriet som varer nesten "evig".

Les også: Samsung lover batteri hele dagen

Her kan du se en video av hvordan batteriteknologien fungerer:

(Kilde: Gigaom og Prieto Battery)

annonse