Til hovedinnhold
SniktittMotorola Razr Maxx

Tynn mobil med batteri som varer "evig"

Razr Maxx har dobbelt så stort batteri, og smarte sparefunksjoner.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Razr Maxx er til forveksling lik lillebror Motorola Razr. Forsiden domineres av en AMOLED-skjerm på 4,3 tommer.

Ordet batteritid er alle moderne smarttelefoners nemesis. Samme hvor mange penger du blar opp, kan du som regel regne med at teknolykken blir kortvarig – iallfall før den må lades. Hvis ikke mister du kontakten med omverdenen. Nå har Motorola kommet til unnsetning med Razr Maxx, som har et batteri som varer i en liten evighet.

Så vanskelig som temaet batteritid har vist seg for konkurrentene skulle en nesten tro Motorola Razr Maxx er et produkt av svartekunst, eller i det minste feiende flott ny teknologi. Det er den ikke. Motorola har enkelt og greit puttet inn et ekstra stort batteri i telefonen.

Les testen av den vanlige versjonen: Motorola XT910 Razr

Dobbelt så stort batteri

Batteriet i Razr Maxx er på hele 3300 mAh. De fleste av konkurrentenes telefoner har batterier mellom 1500 og 1750 mAh. Noen av de aller nyeste toppmodellene strekker seg opp mot 2200 mAh, men der stopper det.

Razr Maxx har altså dobbelt så stort batteri som de fleste av sine konkurrenter, og 50% ekstra kapasitet i forhold til modellene som kommer nærmest.

Kraftigere innmat suger mer strøm

Det er også verdt å tenke på at de færreste av konkurrentene har noen klar profil som telefoner som skal vare lenge. De har store batterier først og fremst fordi de har kraftig innmat som er i stand til å tømme batteriene fort.

Nå er Razr Maxx riktignok en ganske kraftig telefon, med mye hurtigminne og prosessor med to kjerner. Likevel er denne telefonen sannsynligvis ikke i stand til å suge like mye strøm på like kort tid ut av et batteri som de nyeste toppmodellene; HTC One X, LG Optimus 4X HD og Samsung Galaxy S III.

Vi har rukket å prøvekjøre Razr Maxx i et døgn etter at den landet i testredaksjonen.

Ekstrembelastning

For temmelig nøyaktig 24 timer siden var telefonen fulladet for første gang, og vi trakk ut ladekabelen. Siden har vi utsatt den for relativt tungt bruk. Til tross for høy belastning har vi fortsatt 30 prosent batterikapasitet igjen. Med normal belastning hadde den sannsynligvis holdt resten av dagen også.

Baksiden er dekket av kevlar, og på innsiden har telefonen en ramme av metall for å sørge for at den er stiv og holdbar.
  • Dette er nemlig listen over det vi har brukt telefonen til i løpet av det siste døgnet:
  • Spotify: 560 låter synkronisert over 3G - til sammen ca. 3 gigabyte
  • Spill: En halvtimes tid foran Temple Run
  • Samtale: Omtrent femten minutter
  • Mobilchat: Rundt to timer
  • Musikklytting: Tre timer
  • Mobilsurfing: Rundt to timer

Til tross for såpass tungt bruk har vi altså foreløpig ikke sett noe batterivarsel. Det eneste vi undrer oss litt over er at batterimåleren ser ut til å flytte seg med ti prosent om gangen. Dermed vet vi ikke nøyaktig hvor mye strøm vi har igjen.

Lite bugs

Vi ble ikke helt enige med programvaren forrige gang vi hilste på en Motorola Razr med Android. Modellen med mindre batteri hadde nemlig noen bugs her og der, og et tastatur som ikke var helt samarbeidsvillig.

Enn så lenge har Razr Maxx vært relativt problemfri på programvaresiden. Vi støtte på noen små problemer med å legge inn en Exchange-konto med et litt uvanlig oppsett, men ellers har de funksjonene vi har rukket å bruke oppført seg eksemplarisk.

Fra venstre; Samsung Galaxy S III, Motorola Razr Maxx og HTC One X.

Smart Actions

Når vi først er inne på programvare; en viktig del av Motorolas topptelefoner er Smart Actions. Smart Actions skal kunne gi telefonen inntil 30 prosent ekstra brukstid på en opplading ifølge Motorola.

Vanligvis er vi litt skeptiske til denne typen strømsparingsvarianter. Ofte har de lyst til å skru av funksjoner og teknologier i telefonen som vi trenger.

Erfaringene våre med Smart Actions fra den originale Android-Razr-en er imidlertid svært gode. Telefonen fikk faktisk betydelig bedre batteritid bare av at vi aktiverte de automatiske forslagene som for eksempel regulerte hvor hyppig telefonen skulle synkronisere.

Kan vare i dagevis

Så langt har vi ikke rukket å bruke Smart Actions på Razr Maxx, men hvis det fungerer like godt også på denne telefonen har den potensiale til å vare i dagevis ved normalt bruk.

Det fins tre mobiler å velge i om du vil ha rå ytelse og det siste innen skjerm- og kamerateknologi. Vil du ha en vannavstøtende Android-telefon med gigantbatteri har du kun ett valg.

Til tross for at batteriet i Razr Maxx er dobbelt så stort i forhold til det som fins i flere av konkurrentene, inkludert lillebror Motorola Razr – er Razr Maxx bare en fattig millimeter tykkere enn den vanlig Razr-modellen.

Batteritid – et uløselig problem?

De siste årene har mange av oss tenkt på batteritiden som et slags uløselig problem, og sett lett overbærende på de som har klaget – for det er jo ikke mulig å gjøre dette på en bedre måte. Er det vel?

Førsteinntrykket av Motorola Razr Maxx er at amerikanerne har fikset biffen. HTC har visstnok skrinlagt sine planer om store batterier, mens LG og Samsung lunter etter i sakte tempo.

Les også: Dette superbatteriet lades opp på få minutter

annonse