Til hovedinnhold

Superbatteri skal gi to ukers mobilbruk

Men forskere fra Sintef tror ikke på noen batterirevolusjon.

Shutterstock

Batteriet i mobiltelefonen varer aldri så lenge som vi ønsker. Hvor ofte har du ikke stått på bussen til skole eller jobb og fått beskjed om at telefonen nå har ti prosent batterikapasitet igjen? En ny batteriteknologi kan tidoble batteritiden din, slik at ti prosent varer kjempelenge.

Dagens batteri begrenser bruk

I dag er batteriet den største hindringen for hvordan vi bruker mobilene våre. Spilling og trådløse teknologier som Bluetooth, Wi-Fi og GPS sluker store deler av batterikapasiteten, og er du ikke forsiktig med bruken er telefonen tom for strøm før dagen er omme.

Et gjennombrudd gjør at et batteri på størrelse med det du finner i smarttelefonen din kan vare i to uker. Den nye teknologien lover også lynrask lading når du først går tom for strøm.

Det kan bety at du slipper å legge vekk Angry Birds eller skru ned skjermbelysningen når telefonen begynner å si fra. Reservetanken varer nemlig resten av dagen.

Slik ser et vanlig mobilbatteri ut i dag.

Slik fungerer det

Batteriet som står i telefonen du har i dag inneholder lag på lag av materialet grafén. Dette stoffet er et enkelt lag av karbonatomer satt sammen i sekskantmønster. Mellom lagene fins Lithium-ioner – det elektronene fra disse som er strømmen på batteriet ditt.

Når du lader batteriet må disse ionene fylle opp flatene mellom grafénlagene. For å få flere ioner til riktig sted i batteriet må de sakte men sikkert finne veien fra ett lag grafén til det neste, ikke helt ulikt når bussen er full og passasjerene må trekke bakover.

Fordi dagens ladeprosess er tidkrevende og ikke lar batteriet lagre nok strøm har forskere forsøkt flere løsninger for å lagre flere ioner, og for å få dem på riktig sted raskere.

Mer strøm på samme plass

En av løsningene som har vært prøvd har vært å benytte silisium i stedet for grafén i platene som skal holde på strømmen. Silisium er i stand til å holde på mange fler ioner enn grafén er, men stoffet har vist seg å ha dårlig slitestyrke.

Den nye teknologien kombinerer silisium med grafén. Kombinasjonen av grafén og silisium er langt mer slitesterk enn silisum alene. Ved å gruppere ionene sammen oppå materialet kan det nye batteriet ta en mye høyere lading enn dagens batterier.

Hull gir raskere lading

For å gjøre ladingen raskere har forskerne også lagt inn små hull i det nye materialet. Det betyr at ionene kan bevege seg langt raskere mellom lagene, og dermed går ladingen også dramatisk raskere.

Hullene i materialet er på skarve ti til tjue nanometer og blir omtalt som "in-plane defects". Hullene tæres ut av det nesten ferdige materialet, en prosess som har mye til felles med det som skjer når metall ruster.

Én ulempe

Dagens batterier holder ofte i rundt 500 oppladinger, eller ladesykluser. Det nye batteriet tåler langt færre oppladinger.

Det nye batteriet kan lades 150 ganger før det bare er fem ganger bedre enn dagens batterier. Fem ganger høyere kapasitet og raskere lading enn et fullt fungerende batteri er imidlertid fortsatt en solid forbedring.

150 oppladinger av den nye teknologien tilsvarer dessuten 1500 oppladinger av dagens batterier.

Kommer ikke med det samme

Som alltid tar det litt tid før nyvinninger havner i butikkhyllene. Forskerne anslår at det nye batteriet først vil være i salg om to til fem år.

Dagens batterifabrikker skal sannsynligvis ikke være i stand til å lage de nye batteriene.

Mange nye muligheter

Superbatterier kan åpne for en verden av nye muligheter. Du kan for eksempel spille hele dagen og likevel ha strøm nok til å høre på musikk eller ta i mot samtaler etterpå.

De mest interessante mulighetene er det kanskje produsentene som får. Med ti ganger større batteri kan de putte flere strømkrevende teknologier inn i telefonene. Det blir også mulig å bruke telefonen som strømkilde til tilbehør som trenger det.

Vi har hørt det før ...

Dette er ikke første gang forskere melder om nye superbatterier. Hver gang er det snakk om at det vil ta flere år før produktene er på markedet.

Det er lenge siden siste store hopp i batteriytelse. I stedet har produsenter fokusert på å få utstyret til å bruke så lite strøm som mulig – blant annet med strømsparefunksjoner og strømsnille skjermer.

Nå hevder også norske forskere at tallene for det nye batteriet er feil. Forsker Magnus Thomassen ved Sintef hefter at de amerikanske forskerne har blåst opp resultatene, og at det i realiteten dreier seg om en økning på rundt 25 prosent.

Les om flere batterifremskritt:

(Kilder: techcrunch.com, dagensit.no)

annonse