Til hovedinnhold

Huaweis plan for å fjerne «skjermhakket»? En ekstra skjerm!

Letsgodigital.org

Å bli kvitt skjermhakket på toppen av mobilen, som Apple introduserte med iPhone X, virker å være en av mobilprodusentenes prioriterte oppgaver for tiden. Vi har sett eksperimenter med motoriserte frontkamera og skyveløsninger for å holde skjermen fri for kamerautstyret og sensorene som vanligvis bor i det svarte feltet.

Nå melder Letsgodigital.org om et patent Huawei søkte i november i fjor, der nesten hele skjermhakket er vekk. Kun en bitte liten sensor for ansiktsgjenkjenning er igjen. Årsaken er at Huawei har plassert en skjerm på baksiden av telefonen.

De mener patentet kan være aktuelt for Mate 30 Pro som ventes lansert til høsten.

Her skal du altså ikke ha behov for flere kamera enn det vanlige hovedkameraet. Selfier tar du ved å snu hele telefonen.

Les testen av inneværende Mate 20 Pro her »

Ikke den første

Meizu Pro 7 har ekstra skjerm på baksiden til selfiebruk og varslinger. Bilde: Meizu

Løsningen ligner umiddelbart litt på to andre modeller. Meizu Pro 7 hadde en ekstra skjerm på baksiden nettopp så den kunne bruke hovedkameraet til selfiekamera. Ekstraskjermen kunne også brukes til enkelte andre funksjoner, men den kunne ikke gi fullverdige Android-menyer.

Den andre telefonen er Huaweis egen brettbare Mate X, der en del av det foldbare konseptet handler om fotografering. For også der er planen at du bare bruker hovedkameraet enten du skal ta landskapsfoto eller selfier.

Én av de mange nye funksjonene i Mate X er mulighet til å vise kamerabildet på begge sider av den sammenbrettede telefonen. Det betyr at portretter du tar med den vil vises for den du tar bilder av samtidig. Dermed kan du få instruksjoner underveis, for eksempel om vinkelen blir feil.

Det er naturlig å tenke seg at telefoner med Huaweis ekstraskjerm også kan bli brukt på lignende vis.

Samsung vil ha heldekkende skjerm

Huaweis koreanske erkekonkurrent, Samsung, jobber for tiden med lignende målsetninger. Galaxy S10 mistet det vanlige skjermhakket, og fikk i stedet en utskjæring for kameraet oppe til høyre på skjermen.

Det koreanske nyhetsbyrået Yonhap News skriver at det Samsung aller helst vil ha er en uavbrutt heldekkende mobilskjerm.

– Teknologien kan gå fremover til et punkt der kamerahullet er usynlig, uten å påvirke kameraets funksjon på noen måte, siteres Samsungs utviklingssjef for mobilskjermer Yang Byung-duk på.

Oppo Find X har sitt frontkamera på en motorisert del som spretter opp når den trengs. Det ventes at Galaxy A90 får en lignende løsning.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermsjefen presiserer også at skjermer med hull i, som i dagens Galaxy S10, er vanskelige å lage. Men han mener samtidig at løsningen har vært vellykket i den mobilen.

Skjult frontkamera

Det er verdt å nevne at det for tiden går rykter om at Samsung jobber med en kameraløsning der frontkameraet spretter opp. Det har sett i Oppo og Vivos nyere telefoner, men så langt har ingen av disse funnet veien til norske butikker.

Galaxy A90 ventes å bli toppmodellen i en fornyet Galaxy A-serie, og det er ventet at denne vil få en uavbrutt heldekkende skjerm. Som i Oppo og Vivos telefoner skal kameraet sprette opp fra baksiden av telefonen når det trengs.

Les vår sniktitt på Huawei Mate X her »

annonse