Unge rømmer fra Facebook for å slippe unna foreldrene
Ønsker ikke at mor og far skal kunne følge med, ifølge ny undersøkelse.
Med en brukermasse på godt over 1,3 milliarder er Facebook nå blitt en tjeneste som mer eller mindre «alle» med tilgang til Internett benytter. På den ene siden er det selvsagt en fordel å ha alle bekjente samlet på én plattform, men samtidig har medaljen også en bakside.
De britiske avisene The Telegraph og Daily Mail melder nå om en ny, merkbar trend som innebærer at mange unge mennesker faktisk forlater Facebook av den grunn at foredre i stadig økende grad også har invadert den populære tjenesten.
En tredjedel slettet kontoen
Dette kom frem i en undersøkelse utført av britiske Halifax Digital Home Index, som omfattet et utvalg på 2000 personer i alderen 16-34 år. 32 prosent av de spurte oppgav at de hadde slettet Facebook-kontoen sin etter at foreldrene entret tjenesten.
33 prosent svarte at de hadde enten slettet eller blokkert familiemedlemmer fra vennelisten, mens 10 prosent hadde byttet til andre tjenester hvor de ikke like lett kan bli funnet av familiemedlemmer, slik som Twitter, Snapchat og Instagram.
Mye av grunnen til denne utviklingen er at foreldreegenerasjonen i økende grad benytter smarttelefoner. Hele 85 prosent av de unge i undersøkelsen eide en smarttelefon, men i aldersgruppen 55 år og eldre er det nå 52 prosent som eier en smarttelefon. ifølge det britiske kommunikasjonsbyrået Ofcom. Dermed tar de altså innpå.
– Forstyrrer kontakten mellom familier
Ifølge en representant for Tinder Foundation, som arbeider med å inkludere flere mennesker i den digitale hverdag, representerer undersøkelsen mye av trendene i samfunnet for øvrig når det gjelder familieforhold.
– Den stadig skiftende måten vi bruker teknologi på gjenspeiler bredere sosiale trender, slik som familier som er spredt rundt i verden. Forskningen fremhever hvordan teknologien forbedrer kontakten mellom familier, men også hvordan den forstyrrer den, sa sjef for Tinder Foundation Jim Knight til Daily Mail.
Knight peker på at de yngre gjerne ligger litt i forkant, og er dermed kjappere til å bytte plattform etter hvert som de blir tilgjengelige, for å komme «under radaren» til foreldrene. Det er uvisst hvor representativ undersøkelsen er for Norge, men antakelig er nok ikke trenden helt ulik her til lands.
Vi har vært i kontakt med Facebooks nordiske kontor, som ikke har noen kommentarer til undersøkelsen.
Facebook kan nok snart få enda et stort innrykk: Selskapet skal nemlig spre Internett med droner via lasere »